UIO BiH: Nedjela Kemala Čauševića su bukvalno bezazlena u odnosu na sistem koji je stvorio grof Džakula! (Foto)

UIO BiH: Nedjela Kemala Čauševića su bukvalno bezazlena u odnosu na sistem koji je stvorio grof Džakula! (Foto)

Već neko vrijeme pomno pratim i bavim se dešavanjima u Upravi za indirektno oporezivanje kao najznačajnijoj finansijskoj instituciji u Bosni i Hercegovini, koja zapošljava oko 2.500 zaposlenih, te na godišnjem nivou prihoduje oko 8 milijardi KM. Problem je što je ova institucija istovremeno zarobljena, grubo zloupotrebljena od strane njenog decenijskog vladara Mira Džakule i njegovih političkih mentora iz HDZ-a i SNSD-a, kojima služi kao zlatna koka i poluga kojom se kontrolišu tokovi novca i protok robe preko državne granice.

Rad Uprave takoreći od njenog osnivanja, davne 2004. godine, obilježile su brojne afere, pa je Džakulin prethodnik neslavno završio, sa oduzetom nelegalno stečenom imovinom i zatvorskom presudom na 9 godina robije. Međutim, zaposleni u Upravi tvrde da stanje u instituciji nikad nije bilo gore nego sad i da su nedjela Kemala Čauševića bukvalno bezazlena u odnosu na sistem koji je stvorio i poslove koji se odrađuju pod plaštom grofa Džakule!

Otkrivanje afera u instituciji je učestalo u posljednje vrijeme, neke sam kriminalne akte i lično ogolio, ali mi je posebno interesantno kako se prozvani uporno trude da se sve zataška i da se apsolutno ne djeluje u vezi sa iznesenim činjenicama i dokazima koji se prezentuju javnosti.
Tako sam nedavno objavio kako se Džakula protiv kriminala borio štopericom, evidentirajući svaku sekundu kašnjenja zaposlenih, te provjerom da li je nekome zaštitna maska spala ispod nosa, a kasnije mi je javljeno i da su pisane prijave u slučajevima kada je više od dvoje zaposlenih istovremeno boravilo u liftu, što je svakako grijeh bez presedana kojim se krše epidemiološke mjere!

Danas, pak, objavljujem nove detalje o sramnim potezima rukovodstva ove institucije. Dostavljen mi je skandalozan službeni dokument koji potpisuje jedna očito veoma čestita gospođa imena Nevenka Šobot, i funkcije šefa Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Banja Luka, i u istom se navodi kako je njen Odsjek zaprimio akt koji je Upravi za indirektno oporezivanje BiH dostavljen od Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a koji sadrži podatke o navodnoj organizovanoj kriminalnoj grupi.

Dalje piše kako se u navedenom aktu navode generalije službenika, brojevi službenih legitimacija i podaci o stečenoj stručnoj spremi, a što su sve, kako konstatuje čestita gospođa Nevenka, podaci koji se nalaze i čuvaju u personalnim dosijeima službenika. I tu dolazi do zapleta!

Taman kad bi svako normalan pomislio da se po zaprimljenoj informaciji o navodnom postojanju organizovane kriminalne grupe vrše provjere navoda iz informacije, gospođa Nevenka šalje dopis drugoj organizacionoj jedinici da se utvrdi ko je neosnovano pristupao podacima iz personalnih dosijea i nije se pridržavao obaveze čuvanja povjerljivosti ličnih podataka, te traži da bude obavještena o ishodu provjere!

Iz navedenog akta još možemo saznati da se Informacija dostavljena iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH odnosi na sljedeće službenike: čestitu Šobot Nevenku lično, odveć čuvenu Jelenu Majstorović, te Radenka Popovića, Džafić Edina i Đurđević Vladimira, za koje u navedenom kontekstu možemo pretpostaviti da su članovi te navodne organizovane kriminalne grupe.

Sadržaj navedene informacije mi nije poznat, niti to da li je ista dostavljena od neke istražne agencije, tužilaštva ili kakvog savjesnog pojedinca, pa više o tim navodima ne mogu trenutno obznaniti, ali moram da istaknem koliko je i u ovom slučaju licemjerno i beskrupulozno ponašanje korumpiranog rukovodstva UIO na čelu sa Mirom Džakulom.

Konkretno, Savjet ministara Bosne i Hercegovine raspolaže Informacijom o navodnom postojanju organizovane kriminalne grupe koju očito čine pojedini službenici Odsjeka za provođenje propisa Regionalnog centra Banja Luka, ali umjesto postupanja po navodima te prijave, Miro Džakula prosljeđuje istu Nevenki Šobot, znači upravo osobi koja je od navedenih na najvišoj poziciji, kao šef cijelog Odsjeka, da postupa po zaprimljenoj informaciji. A navedena gospođa pokreće istragu u pravcu da li su povrijeđena njihova prava povjerljivosti ličnih podataka! Naravno, ništa više od toga, bar koliko je meni poznato!

Inače, čestita gospođa Nevenka Šobot, poznata je kao Džakulina bliska saradnica koja je bila dugogodišnja predsjednica komisija u farsama koje su nazivane javnim oglasima za prijem državnih službenika i zaposlenika u Upravu za indirektno oporezivanje. Svi koji su ikada konkurisali znaju da je veća šansa dobiti na lutriji nego proći na konkursu kod Džakule bez političko/tajkunskog pedigrea ili adekvatnog mitarenja.

Čestita gospođa Nevenka na raspolaganju u Odsjeku kojim rukovodi ima zavidnu plejadu eksperata za poslove zataškavanja kriminala. Ipak, za mjesto prvog među jednakima izborio se iskusni istražitelj Borko Borković, koji je mijenja u odsustvu, a koji je poznat po vrijednom i posvećenom radu, koji je toliko detaljan da mu krivični predmeti u većini završe u zastari, nakon višegodišnjeg tavorenja po ladicama. Isti, po informacijama koje su mi dostavljene, često i bez blama obmanjuje i postupajuće tužioce, prikazujući očigledna krivična djela kao prekršaje i prikrivajući dokaze, a za navedene aktivnosti nagrađen je od Džakule unapređenjem na savjetničku poziciju.

To su samo još neki u nizu primjera kako se korumpirano rukovodstvo ove institucije “obračunava” sa kriminalom u svojim redovima. Džakula bi trebalo javnosti da objasni zašto mobinguje zaposlene, posebno prijavitelje korupcije, zašto toleriše skandalozna ponašanja i frapantnu imovinu pojedinih svojih uzdanica, ko je osoba iz vrha Carinske uprave Hrvatske koju naziva „pašom“ i s kojom dogovara poslove i zataškava brojne incidente na granici, zašto mu predmeti naplate dažbina masovno zastarjevaju, pretežno prema vlasti bliskim tajkunima i njihovim firmama, zašto zapošljava lica bliska kriminalnim strukturama i raspoređuje ih da vrše carinsku kontrolu i nadzor na državnim granicama, te da odgovori i na mnoga druga pitanja, i to, nadam se uskoro, pred nadležnim pravosudnim organima.

Meni je žao što je predizborna atmosfera već uveliko zavladala i što političke teme dominiraju danima pa ne stižem da mu se posvetim u mjeri u kojoj to svakako zaslužuje, ali ćeraćemo se još!
 
Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter