Učiteljica Draženka Lalović dobitnica Svetosavske nagrade za 2019/2020 (Foto)

Učiteljica Draženka Lalović dobitnica Svetosavske nagrade za 2019/2020 (Foto)

„Najbolji učitelji ujedno su i najzahtevniji učitelji: oni od učenika zahtijevaju razmišljanje“ (V. Glaser)
Svetosavskom nagradom za radnu/školsku 2019/2020. godinu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je 40 istaknutih nastavnika osnovnih i srednjih škola i vaspitača u Republici Srpskoj za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja učenika u prethodnoj školskoj godini i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj.


Među njima je i učiteljica Draženka Lalović, bijeljinka zaposlena u JUOŠ „Desanka Maksimović“ u Čelopeku, kod Zvornika.


Ova nagrada je povod za razgovor sa ovom vrijednom pedagoškom radnicom koja nam je prvo odgovorila na pitanje šta za nju znači ova nagrada i šta je podstiče na tako predan rad: „Značaj Svetog Save za školu je nemjerljiv“, istakla je sagovornica, „pa je i Svetosavska nagrada sama po sebi veličanstvena. Ona je kruna mog dosadašnjeg rada i svakako dobar pokazatelj da sam na pravom putu ovog plemenitog, nadahnjujućeg i kreativnog poziva. Entuzijazam u radu, radost, energiju, dobro raspoloženje crpim iz ljubavi prema djeci. Pokreće me igra i muzika. Znala sam da ću, radeći ovaj posao, biti i ostati vječno mlada sa svojim malim drugarima.

Druženje sa djecom podmlađuje, djeluje inspirativno a različiti nastavni sadržaji me vraćaju u moje bezbrižne dane djetinjstva“.


O tome šta za nju znače uspjesi njenih učenika i koliko generacija je do sada pripremila za nastavak školovanja i provela ih kroz prve školske dane ali i životne korake Draženka kaže: „Njihovi uspjesi su i moji uspjesi. Njihova sreća je i moja sreća. Oni svoju tugu takođe rado podijele sa svojom učiteljicom. Učitelj mora biti blizak i pristupačan, ljubazan i nasmijan, empatičan i saradljiv u svim situacijama. Sa radošću sam preuzela četvrtu generaciju đaka. Svakodnevno se trudim da im školski dani budu puni uzbuđenja i raznovrsnih aktivnosti a sve u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, jer zdravlje naših učenika je najvažnije. Volim da podstičem učenike da kritički misle i samostalno rješavaju probleme. Smatram da ću ih na taj način najbolje pripremiti za novo doba i izazove koji ih čekaju u budućnosti (Ne učimo za školu, nego za život. Seneka). Ne zaklanjam im vidike i ne sputavam njihovu znatiželju. Trudim se da doprem do njihovih intelektualnih, emocionalnih i duhovnih dubina“. 


U čemu je ključ njenog uspjeha, ko ju je predložio za ovo vrijedno priznanje i kako njenu posvećenost pozivu toleriše njena porodica su pitanja na koja Draženka brzo i jednostavno odgovara: „Mislim da su ključ mog uspjeha u radu sa djecom energičnost i dinamičnost, inovativnost i kreativnost, komunikativost i odlična saradnja sa roditeljima učenika realizovana kroz brojne radionice. Sve ovo su prepoznale i moje kolege koje su me i predložile kao kandidata za Svetosavsku nagradu ispred naše škole i hvala im zbog toga!


Najveću podršku u radu imam od svoje porodice i njima sam beskrajno zahvalna. Čestitam svim dobitnicima Svetosavske nagrade a ujedno pozivam i ostale kolege da se prijave na sledećem javnom pozivu za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade“, rekla nam je na kraju našeg kratkog razgovora ova vedra, vrijedna, svestrana i veoma zanimljiva učiteljica.

Svetosavsku nagradu čine Svetosavska povelja i novčana nagrada a Ministarstvo prosvjete i kulture će je dodijeliti svim dobitnicima na svečanoj manifestaciji povodom dodjele Svetosavske nagrade za radnu/školsku 2019/2020. godinu. Manifestacija će biti televizijski prenošena na programu Radio-televizije Republike Srpske 28. januara 2021. godine.

Foto naslovna/Foto: Privatna arhiva/Infomedia Balkan
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks