U vrijeme krize kupujete zgradu od 100 miliona!

U vrijeme krize kupujete zgradu od 100 miliona!

Predsjednik DNS Nenad Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, zatražio je danas od ministra finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslava Bevande da mu na prvoj narednoj sjednici, koja će biti održana 11.januara, kaže da li će zaustaviti kupovinu zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje BiH u Banja Luci.

''Smatrate li kao ministar finansija da je moralno da u vrijeme pandemije virusa korona i teške ekonomske situacije kada je desetine hiljada ljudi ostalo bez posla, a zemlja se zadužuje, Uprava za indirektno oporezivanje kupuje zgradu u Banja Luci vrijednu blizu 100 miliona KM?

S obzirom na to da je još u Budžetu institucija BiH za 2018.godinu planirano 37,5 miliona KM za kupovinu zgrade u Banja Luci, te da su ta sredstva ostala neutrošena, da li ćete dati saglasnost za izdvajanje još 60 miliona KM za ovu nepotrebnu investiciju ili ćete, prema članu 9. Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020.godinu, predložiti da se od kupovine zgrade odustane i da se tih 37,5 miliona KM preusmjeri na potrebnije projekte'', naveo je Nešić u svom poslaničkom pitanju.

Savjet ministara je još 2018.godine u budžetu planirao 37,5 miliona KM za kupovinu zgrade za UIO u Banja Luci. Međutim, tri tendera su od tada propala jer navodno nijedan objekat nije zadovoljavao uslove.

Prema pisanju medija, na četvrti, poslednji tender, pristigla je samo jedna ponuda u kojoj Mile Radišić svoju zgradu nudi UIO za iznos od skoro 100 miliona KM.

''Iskreno se nadam da u ovo teško vrijeme ministar finansija neće dati saglasnost za ovu kupovinu nepotrebnog objekta i da će taj novac preusmjeriti privredi i na vakcinaciju. Dok su vakcine u cijelom svijetu, mi gledamo iz ćoška kao siromašni rođaci, što je nedopustivo'', kaže Nešić.

Izvor: rtvbn