U vrijeme korone terminal na Rači seli se kod -Perića-


U vrijeme korone terminal na Rači seli se kod -Perića-

Iako su špediteri tokom prošle godine, nakon protesta, dobili obećanje da neće biti izmještanja carinskog terminala na graničnom prelazu Rača, to se dešava upravo sada kada je u Srpskoj uvedeno vanredno stanje zbog covid-a 19. Sve je spremno da se carinski terminal izmjesti na privatni posjed firme "Perić".

Zbog toga su špediteri danas ponovo uputili protestno pismo Vladi Republike Srpske, Savjetu ministara, UIO BIH i Privrednoj komori Republike Srpske u kome izražavaju nezadovoljstvo zbog skorijeg preseljenja carinske ispostave.

Upozoravaju da će to prepoloviti obim posla i izazvati otpuštanje radnika.

"Mi smo saglasni da se Carinska ispostava Bijeljina preseli na novi terminal, ali tražimo da nam se izađe u susret i odobri specijalni postupak dolaska kamiona koji podrazumijeva da se samo evidentiraju na graničnom prelazu Rača i bez zadržavanja nastavljaju put do carinske ispostave, gdje bi se odradila carinska procedura puštanja robe u slobodan promet", navode špediteri.

U pismu se napominje da se na ovaj način već radi na graničnom prelazu Gradiška.

Špediteri zbog trenutne situacije sa epidemijom virusa korona ne mogu da izraze nezadovoljstvo drugačije nego obraćanjem nadležnim institucijama kroz protestno pismo dostavljeno medijima.

Uz molbu da se njihovi zahtjevi uvaže, poručuju da će u suprotnom biti prinuđeni da obustave rad, čim se stabilizuje situacija i ukine vanredno stanje, kako bi se izborili za očuvanje radnih mjesta i interese uvoznika, prevoznika i špediterskih kuća.

Podršku špediterima dao je ponovo i predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić.

Informaciju o preseljenju carinske ispostave špediteri su, kako navode, dobili usmeno od šefa Carinske ispostave Bijeljina, a saopšteno je da će u narednih sedam do 10 dana preseliti kod firme "Perić", zbog neuslovnosti rada na Rači.

U pismu se navodi da će se sa Rače do novog terminala raditi granična prijava, što će izazvati kolaps i dodatne troškove uvoznicima, prevoznicima i špediterskim kućama.

Špediteri poručuju da su nezadovoljni uslovima koji im se nameću te upozoravaju da će to izazvati dodatno zadržavanje prevoznika na granici od najmanje tri sata.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks