U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nema citostatika (Video)


U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nema citostatika (Video)

U Univetzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ponovo nedostaje pojedinih citistatika. Purinetol je lijek kojeg nema. Koriste ga pacijenti oboljeli od akutne leukemije.

Nikola Kurija mora da koristi Purinertol kao hemoterapijsku seansu zbog tumora. Na nalazu mu je napisano da lijeka u bolničkoj apoteci nema i da je potrebno da se roditelji snađu i sami kupe. Međutim, purinetol je lijek kojeg nema u Srpskoj. Roditelji oboljelog dječaka uspjeli su da se snađu, ali privremeno. 

''Snašla sam se jer sam stavila status na facebook da mi ljudi pomognu. Javio se jedan čovjek iz Slovenije koji će mi danas poslati jednu kutiju, a drugu kutiju mi je poklonio drugi čovjek koji je koristio isti lijek, ali mu više ne treba, pa mi je poklonio'' - kaže Božana Kurija, majka oboljelog dječaka.

Jedna kutija purinetola u zemljama regiona košta i do 300 maraka. U Univezitetsko klliničkom centru kažu da je tačno da nedostaje pojedinih citostatika, ali da liječenje pacijenata nije ugroženo. Problem nestašice pojedinih lijekova prijavljuju Fondu zdravstvenog osiguranja koji i obezbjeđuje lijekove i zbog toga je poručuju da je Fond adresa za sva naša pitanja. 

Iz Fonda odgovaraju da je proizvođač ovog lijeka ukinuo registraciju i u poslednjih nekoliko mjeseci nije dostupan na tržištu BiH.

''Važno je i napomenuti da se na posljednja tri tendera niko nije javio na tender za ovaj lijek. Ukoliko pacijenti sami kupe lijek, Fond će im refundirati troškove'' - odgovorili su iz FZO RS. 

Sa problemom je upoznat i resorni ministar. Alen Šeranić je poručio da će lijek biti nabavljen. 

''Riječ je o lijeku koji nije registrovan i koji se uvozi interventnim uvozom, gdje se zdravstvena ustanova obraća Ministarstvu za uvoz takvog lijeka. Mi ekspresno odobravamo nabavku. Potrebno je podnijeti zahtjev '', kaže ministar Alen Šeranić.

Proceduralno, potrebno je da bude podnesen zahtjev za šta je zadužen UKC. Roditelji obooljelog dječaka, ali i svi oni koji koriste lijek kojeg trenutno u RS nema, nadaju se da će nadležni brzo reagovati, jer je svaki dan od životne važnosti. 

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com