U svakoj čorbi mirođija, osim u .. Zašto Dodik izbjegava da se bavi političkim (ne)prilikama u Banjaluci?


U svakoj čorbi mirođija, osim u .. Zašto Dodik izbjegava da se bavi političkim (ne)prilikama u Banjaluci?

Aktuelni predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik u skoro svakoj političkoj, ekonomskoj ili socijalnoj domaćoj “čorbi” pojavljuje se kao neizostavna “mirođija”. Kada je politička situacija u Banjaluci u pitanju Dodik se, neuobičajeno, drži po strani.

Iako po svojim ustavnim nadležnostima Dodik, na primjer, nema nikakve veze s određivanjem visine minimalne plate u Republici Srpskoj, on je glavni pregovarač i konačni sudija u razgovorima sa sindikalcima i poslodavcima. Kada se dogovoraju poslovi oko izgradnje autoputeva s Kinezima Dodik je, takođe, u prvom planu. Za vrijeme pandemije korone lider SNSD-a bio je glavni epidemiolog, a javna je tajna da se nijedna značajnija odluka Vlade Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH, pa čak i gradonačelnika i načelnika opština koji dolaze iz njegove stranke ili onih koji su dio vladajuće koalicije na republičkom nivou, ne mogu donijeti bez Dodikovog “amina”.

Međutim, sveprisutni šef SNSD-a upadljivo izbjegava da učestvuje, pa čak i da komentariše situaciju u najvećem gradu Republike Srpske gdje skupštinska većina, koju predvodi njegov SNSD, već pune tri godine vodi žestoku političku bitku s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem.

Kada je, pod pritiskom novinarskih pitanja, prije nekoliko dana ipak odlučio da komentariše situaciju u Banjaluci, Dodik je bio prilično škrt na riječima.

“Tamo je politički turbulentno odavno. Ništa novo, ista meta, isto odstojanje. S jedne strane imate regularno izabranog gradonačelnika i regularno izabranu skupštinsku većinu, koji imaju svoje različite politike, ali se uvijek nastoji da se kroz neke minimalne dogovore obezbijedi funkcionisanje grada. Ove godine imamo izbore i vjerovatno su svi pomalo nervozni zbog toga”, rekao je Dodik.

Dodao je kako trenutno nema namjeru da se miješa u “lokalne stvari”.

Foto: Gerila.info/Milorad Dodik i Stanivukovićev politički neprijatelj No1 Vlado Đajić

“Posmatramo situaciju i ako procijenimo da je potrebno da se uključim, ja ću se uključiti”, poručio je Dodik.

Politički analitičar Tanja Topić smatra zanimljivom Dodikovu, kako je naziva, metamorfozu kada je riječ o Banjaluci. Ona, između ostalog, podsjeća da je lider SNSD-a u izbornoj noći 2020. godine Banjalučanima izrekao otvorenu i javnu prijetnju da će im biti zavrnuto grijanje i da će platiti ceh zbog podrške Drašku Stanivukoviću.

“Danas na slučaju Banjaluke vidimo još jedno za Dodika nelogično ponašanje. Čovjek koji odlučuje o minimalcu i koji je u vrijeme korone preuzimao ulogu glavnog epidemiologa jednostavno problem Banjaluke prepušta Banjaluci. Šta se krije iza toga, poštovanje lokalnih političkih aktera ili pak neka tajna politička veza koja samo na pojavnoj razini izgleda da je entitetski predsjednik nezainteresovan za lokalne banjalučke (ne)prilike”, kaže Topićeva za Gerilu.

Dodaje da je, ipak, kad maske padnu, nemoguće zamisliti da Dodik i u najvećem gradu Srpske ne vuče sve konce.

“Pitanje je samo za koga ih pomiče i ko je kolateralna šteta političkih zakulisnih igara. Gubitnici su poznati odavno, a to su građani Banjaluke”, smatra Topićeva.

Novinar Slobodan Popadić za naš portal podsjeća da se Milorad Dodik već jednom „opekao“, kada se miješao u Banjaluku.

“To je bilo odmah nakon lokalnih izbora kada je prijetio Banjalučanima zbog pobjede Draška Stanivukovića. Pošto je Dodik poznat kao pragmatičan političar, koji se veoma brzo prilagođava prilikama, njegov zaokret prema Banjaluci je sasvim očekivan”, smatra on.

To što se sada Dodik javno miješa u sve, osim u politički cirkus u Banjaluci, prema Popadićevom mišljenju, govori da lideru SNSD-a upravo takvo stanje u najvećem gradu Srpske odgovara.

“Dodik pušta Stanivukovića da se peče na vatri povodom optužbi da je u simbiozi s njim. Bila istinita ili ne, takva priča se primila u Banjaluci i ona najviše štete donosi upravo Stanivukoviću jer je pobijedio kao puka suprotnost republičkoj vlasti. Ako mu to dođe glave na izborima, tim bolje po Dodika. Ako se, ipak, Stanivuković izvuče, pa pobijedi, onda će sigurno nastupiti druga taktika, možda čak i zvanična saradnja, u zavisnosti od toga ko bude imao koliki kolač vlasti. U međuvremenu, Dodik kontroliše skupštinsku većinu, SNSD je najjača stranka u gradu, a ljudi bliski njemu i SNSD bez problema, ili čak intenzivnije nego ranije, posluju u Banjaluci i ostvaruju višemilionsku dobit”, navodi Popadić.

Foto: Gerila.info/Vlado Đajić ispred gradske uprave u Banjaluci

Popadić ističe da Draško Stanivuković zvanično nema skupštinsku većinu te da je činjenica da je gradonačelnik prinuđen da sarađuje s republičkom vlašću, odnosno sa Dodikom.

“Onaj ko je protiv bilo kakvih sastanaka i razgovora nema pojma šta je politika. Pitanje je samo gdje je granica te saradnje. Bojim se da gradonačelnik nije na vrijeme povukao crvenu liniju i da je već za tri godine mandata, svjesno ili ne, upao u blato čije je ‘čišćenje’ prije toga najavljivao. Polako se pretvara u političara kome je cilj da vlada po svaku cijenu, radi stvari kojih se ranije gadio, što uključuje i gaženje propisa. Ukratko, pretvara se u Dodika. Na to nema pravo pred sudom svojih glasača, a Dodikovi glasači ga nikad neće prihvatiti kao zamjenu”, zaključuje Popadić.

Foto naslovna: Gerila/Draško Stanivuković i Milorad Dodik
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter