U Srbiju dopremljena i vakcina kompanije AstraZeneka

U Srbiju dopremljena i vakcina kompanije AstraZeneka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" avion kojim su u Srbiju dopremljene vakcine kompanije AstraZeneka. Avion je stigao nešto prije 8.00 časova.

Prema najavi predsjednika Vučića vakcine AstraZeneka će biti u upotrebi od sutra.

Osim predsjednika Vučića, na aerodromu su i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Predsjednik je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

"Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da vakcine uvezemo iz Indije.

Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas", rekao je Vučić.

Poslije današnje isporuke Srbija postaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj će građani moći da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona - američko-njemačke "Fajzer/Biontek", ruske "Sputnjik V", kineske "Sinofarm" i britansko-švedske "AstraZeneka".

AstraZeneka od sutra u upotrebi

Vakcine "AstraZeneke", 150.000 doza koje su jutros stigle, znači 150.000 vakcinisanih u Srbiji, istakao je jutros predsjednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija, uz UAE, postaje jedina zemlja u svijetu koja ima na raspolaganju više od tri vakcine.

"Revakcinacija AstraZenekom ide poslije 12 nedelja, a imamo ugovor za nove doze, tako da ovo znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji. Ponosan sam na odgovornost i ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za zdravlje građana, za očuvanje života i borbi za napredak ekonomije", rekao je Vučić na aerodromu.

On je izrazio zahvalnost premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, kao i premijeru Indije Narendri Modiju.

"Hvala partnerima iz Velike Britanije na podršci, što su željeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili jednoj maloj Srbiji i što vakcine stižu u Srbiju mnogo prije nego u najveći dio drugih zemalja na kontinentu", rekao je Vučić,

"Cijena je apsolutno najpovoljnija", dodaje i objašnjava da se već od sutra može vakcinisati ovom vakcinom.

"Želio bih da zamolim građane da se ne opuštaju. Brojevi su veliki što se tiče vakcina, ali imamo tek oko 100.000 ljudi sa 98-99 posto zaštite od smrti- ne od zaražavanja. Tek počinjemo stvarni proces, to što smo ispred drugih ne znači da smo zaštitili stanovništvo. Tek od 10. ili 15. marta počećemo da osjećamo blagodeti vakcine uprkos neodgovornosti", navodi Vučić.

Prema Vučićevim riječima ključna je revakcinacija, i tek nakon toga može da se razmišlja o nekom opuštanju.

"Zaslužni su građani Crne Gore, to su naša braća i prijatelji i naša je obaveza da delimo dobro i zlo sa njima. Siguran sam da bi oni nama pomogli, da ulazim u političke priče - stvarno ne mogu", kaže predsjednik na pitanje ko je zaslužan za nabavku vakcina u Crnoj Gori.

Izvor: tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter