Srbija tone u diktaturu: Policija upozorava novinare da ne izveštavaju s protesta i šalje im prekršajne naloge sa kaznama

Srbija tone u diktaturu: Policija upozorava novinare da ne izveštavaju s protesta i šalje im prekršajne naloge sa kaznama

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas postupak policije u Jagodini koja je rano jutros navela da ima ovlašćenja da upozori urednika i vlasnika portala Central media Gorana Jevremovića da će snositi "zakonske posledice kršenja javnog reda i mira" ako se pojavi na današnjim protestima.

Jevremović je UNS-u dostavio video snimak razgovora sa policijom koja je došla na njegova vrata, iz kog se čuje da je policajcima rekao da je novinar i da izvještava sa protesta.

„Jevremoviću je poslije izveštavanja sa prošlonedjeljnih protesta na raskrsnici Rakalj, gdje se ukrštaju putevi Jagodina – Rekovac – Кragujevac, stigao prekršajni nalog Policijske uprave Кragujevac po kojem je dužan da plati 5.000 dinara kazne zbog ‘sprečavanja obavljanja saobraćaja'“, podsjeća UNS.

UNS je zatražio od nadležnih „da utvrde ko je naložio policiji da upozorava novinare da će biti kažnjeni ukoliko budu izvještavali sa protesta“, kao i da se sa takvom praksom smjesta prestane.

„UNS će prijaviti ovaj slučaj Stalnoj radnoj grupi za bezbjednost novinara i Radnoj grupi za bezbjednost i zaštitu novinara“, navodi se u saopštenju.

Foto naslovna: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Izvor: nova.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter