U Sloveniji zabaranjena vjenčanja, osim trudnicama


U Sloveniji zabaranjena vjenčanja, osim trudnicama

Zbog novih restriktivnih mejra u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčavati, osim u "hitnim i nužnim" slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog za hitno vjenčanje naveo je - trudnoću mlade.

Parovi u izuzetnim slučajevima u vrijeme pandemije mogu da sklope brak uz primjenu epidemioloških mjera i prisutnost matičara i najviše još dvije osobe, kao i uz dozvolu nadležnog ministra, prenosi agencija Hina.

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih "liberalnih" vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit "nužno" vjenčanje, na Twitteru je odgovorio ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

"Vjenčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu braku kroz koji mjesec ne bi trebalo uveravati da je rođeno dete nedonošče", odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Uvijek ozbiljan političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmejao u vreme pandemije, a neke razljutio.

Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti niti potcenjivati pravne i druge dileme nakon zabrane skoro svih venčanja, a posebno svadbenih okupljanja u mračno vreme pandemije.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji, skoro polovina djece rođene u jednoj godini na svet dođe van braka.

Nevjenčani parovi s detetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više djece.

Jedina zemlja u Evropi koja ima više dhece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 odsto.

Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živeli zajedno, ali se nisu vjenčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako "samohrane" majke dobijale veću socijalnu pomoć i dječji dodatak, navodi agencija.

Izvor: tanjug