U Sloveniji prisutan engleski soj virusa, Vlada ponovo o mjerama

U Sloveniji prisutan engleski soj virusa, Vlada ponovo o mjerama

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan tzv. engleski soj virusa korona slovenačka vlada će sljedeće sedmice ponovo razmotriti odluke o popuštanju protivepidemijskih mjera, najavio je na vanrednoj konferenciji za novinare slovenački premijer Janez Janša.

Janša je kazao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenačke vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Kako sumnja na to da je za prijašnji tempo zaraza virusom korona i prije bio kriv engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila "nekoliko hiljada" specifičnih PCR-testova koji reaguju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova, naveo je slovenački premijer.

"Posljednja tri dana ne ulijevaju optimizam"

Već je danas po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenačkim regijama bio potvrđen virus korona, kako bi se utvrdilo je li riječ o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je porekao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.

Podaci o stanju epidemije iz posljednja tri dana "ne ulijevaju optimizam", kazao je Janša dodavši da je stanje s brojem novozaraženih u više regija pogoršano te da bi s obzirom na nova saznanja o engleskom soju virusa u evropskim državama i probleme oko nabavke vakcina Vlada možda drukčije reagovala kad je u srijedu donosila odluke o popuštanju mjera.

Zbog toga će Vlada u srijedu na sastanku s članovima stručnog tima "ponovo razmotriti" situaciju i moguću izmjenu mjera, a mogla bi reagovati i ranije, čim dobije rezultate testiranja pozitivnih briseva iz proteklih sednica koji će se sada testirati na engleski soj.

Situacija krajnje ozbiljna

Ako bi se pokazalo da je ta varijanta virusa koja je zaraznija i brže se prenosi u zemlji prisutnija, to bi značilo da je situacija u zemlji u pogledu širenja virusa "krajnje ozbiljna", ali ako se pokaže da je ona u svim regijama relativno malo prisutna, onda će Vlada ostati na ocjeni da se epidemija "može kontrolisati", kazao je Janša.

Sve građane pozvao je na krajnju ozbiljnost, posebno na situaciju da će se neke mjere, prema ranijoj odluci Vlade, sljedeće sedmice relaksirati i da će ponovo biti otvorene škole za polaznike tri početna razreda osnovnih škola te otvoreni vrtići za svu djecu.

Te će se odluke u buduće provjeravati i revidirati svake sedmice, zavisno od situacije u pojedinoim regijama i prilagođavati stanju stvari, kazao je Janša pozvavši sve građane da se "striktno" pridržavaju svih mjera protivepidemijske zaštite, a one koji moraju nositi maske da koriste učinkovitije maske tipa FP-2, ako rade na takvim radnim mjestima gdje je mogućnost prenosa zaraze veća.

Epidemija je u Sloveniji i inače još uvijek na vrlo visokom nivou u poređenju s drugim evropskim zemljama, zato je potrebno biti krajnje oprezan, kazao je Janša na vanrednoj konferenciji za novinare.

Izvor: Index.hr