U -RiTE Ugljevik- za godinu dana napravili gubitak od 10 miliona KM

U -RiTE Ugljevik- za godinu dana napravili gubitak od 10 miliona KM

“Rudnik i termoelektrana (RITE) Ugljevik” završili su treći kvartal ove godine sa gubitkom od čak 10,8 miliona maraka, što je za 9,97 miliona više nego što im je bio gubitak na kraju septembra prošle godine.

Finansijski izvještaj ovog proizvodnog preduzeća „Elektroprivrede RS“ (ERS) pokazuje katastrofalne rezultate poslovanja u posljednih godinu dana.

Ukupni prihodi RiTE Ugljevik pali su sa 102,5 miliona KM na 97,5 miliona ili za skoro pet miliona maraka.

Istovremeno, za devet mjeseci ove godine, rashodi su im iznosili 108,4 miliona KM, što je povećanje od preko pet miliona u odnosu na kraj septembra 2019. godine kada su iznosili 103,4 miliona.

Jedan od razloga povećanja gubitka je i što plaćaju ceh ranijih zaduženja, pa je tako samo za kamate plaćeno 2,1 milion maraka za period januar – septembar 2020. godine.

Troškovi proizvodnih usluga porasli su im za skoro 2,7 miliona KM, a „ostali rashodi“ povećani su za 1,7 miliona.

Za godinu dana u “RiTE Ugljevik” su smanjili broj zaposlenih za 93 radnika, ali im to nije pomoglo da poprave finansijski rezultat.

Glavni račun “RiTE Ugljevik” u septembru je bio u blokadi zbog neizmirenih obaveza po osnovu eksproprijacije. Računi su im tada blokirani po osnovu pravosnažnih sudskih rješenja za naplatu oko 450.000 maraka za eksproprisanu imovinu fizičkih lica.

Portal CAPITAL objavio je da su treći kvartal u gubitku završila i distributivna peduzeća ERS.

Izvor:capital