U ministarstvu komunikacija i prometa BiH strahuju od istrage: Kome je namješten posao od deset miliona KM?


U ministarstvu komunikacija i prometa BiH strahuju od istrage: Kome je namješten posao od deset miliona KM?

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH usvojilo novi Pravilnik za registraciju vozila uprkos negativnom mišljenju nadležnih institucija, a neke od njih nisu čak ni kontaktirane. Iz Ministarstva nam nisu dostavili imena članova posljednje radne grupe imenovane u aprilu ove godine, već su se referirali na dešavanja iz 2014. godine, iako to nije bio predmet našeg upita

Da je državni ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović prekršio zakon stavljajući svoj potpis na novi Pravilnik o registraciji vozila, koji je stupio na snagu 1. septembra, Žurnal je pisao još sredinom augusta. Zakon su prekršili i članovi radne grupe koji su radili na prijedlogu tog Pravilnika. Ministar Mitrović to pak sve negira, navodeći da je "riječ o politikanstvu čiji je cilj diskreditacija".

Ono što je problematično s ovim Pravilnikom, pisali smo ranije, jeste što bi se novac koji naplaćuje država, usmjerio direktno privatnom preduzeću koje bi dobilo tender. Ukoliko uzmemo u obzir da u BiH ima registrovanih oko 1.200.000 vozila i ukoliko taj broj pomnožimo sa 9, koliko će izdvajati vlasnici vozila, dobijemo godišnju cifru od 10.800.000 KM.

Iz Upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH potvrdili su za Žurnal da su zaprimili inicijativu za inspekcijski nadzor i postupit će "na način i u rokovima propisanim zakonom". Istovremeno, zbog ovog slučaja protiv ministra Mitrovića krivičnu prijavu podnijeli su i iz Transparency International BiH. Iako je za medije izjavio da njihovo pozivanje na kršenje zakona ne stoji, iz svojih izvora saznajemo da ministru i nije svejedno. U panici su i još neki. jer pitanje je šta bi to istražitelji mogli pronaći u dokumentacijama, ne samo detalje vezane za novi Pravilnik o registraciji vozila, već i za neke druge slučajeve. 

No, vratimo se na posljednju radnu grupu koja je radila na trenutno aktuelnom Pravilniku i koja je imenovana 15. aprila ove godine. Njihova imena, niti stručne spreme iz Ministarstva nam nisu dostavili, iako smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Iako imena državnih službenika nisu tajna, iz Ministarstva nisu ponudili obrazloženje zbog kojeg su ignorisali naše pitanje. Umjesto toga, u svom odgovoru nude pojašnjenja da je radna grupa imala zadatak da pripremi prijedlog Pravilnika o registrovanju vozila na način propisan Jedinstvenim pravilima za izradu pravnim propisa u institucijama BiH i da ga usklade sa važećim propisima. Pozivaju se i na aktivnosti koje su provedene prije imenovanja posljednje radne grupe, iako to nije bio predmet upita, te spominju posljednje javne konsultacije provedene u junu 2020. i maju 2021. Dakle, sve informacije koje su nam ponudili tiču se perioda prije formiranja posljednje radne grupe iz aprila ove godine. 

U odgovoru Ministarstva može se naći i podatak da su nacrt Pravilnika dostavili nadležnim organima za unutrašnje poslove i Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA), ali ne i njihova negativna mišljenja. Taj zahtjev su ignorisali jer im ne ide u prilog. 

Žurnal je još ranije objavio negativna mišljenja kantonalnih i MUP-a RS, kao i iz IDDEA-e. 

Nastavimo dalje: Iz Ministarstva su izostavili da spomenu i da na predloženi tekst nacrta Pravilnika, koji je objavljen na internet stranici e-konsultacije 25. maja prošle godine, nisu tražili mišljenje od još nekih nadležnih institucija, a jedna od njih je i Vanjskotrgovinska komora BiH. 
„Iako Ministarstvo komunikacija i transporta BiH nije tražilo mišljenje na navedeni nacrt iz 2021. godine, a što je bilo dužno, Vanjskotrgovinska komora BiH je 1. juna 2021. Ministarstvu uputilo akt kojim je potvrdila negativno mišljenje na nacrt Pravilnika o registraciji vozila, a koje je proslijeđeno Ministarstvu komunikacija i transporta BiH 08.06.2020. godine”, odgovorili su nam iz Vanjskotrgovinske komore BiH. 

Istovremeno podsjećaju da u objavljenom Pravilniku o registraciji vozila nisu prihvaćeni prijedlozi, primjedbe i sugestije koje su oni Ministarstvu dali još ranije. 

Mutne radnje i u poslovima homologacije i certificiranja

Upozorenje Upravnom inspektoratu zbog novog Pravilnika uputili su i iz Automotive center-centar za vozila Sarajevo upozoravajući ih na uslove za stručnu instituciju koja bi bila odabrana na tenderu. 

„Iz ličnog iskustva šta nam se dogodilo sa poslovima homologacije vozila, dijelova opreme na vozilima, kao i na poslovima certificiranja vozila u BiH opravdano sumnjamo da se sve ovo radi kako bi firme koje preferira ministar dobile i ovaj posao“, kaže direktorica Automotive center-centar za vozila Hajrija Filipović. 

Upravnom inspektoratu su se i ranije obraćali u vrijeme kada je na štetu njihovog Konzorcija Ministarstvo donijelo niz štetnih odluka, te im oduzelo poslove certificiranja i homologacije i sve dodijelilo firmama porodice Ševo i Aleksandra Milašinovića o čemu smo objavili seriju tekstova. 

Filipović je također uputila molbu Upravnom inspektoratu u kojoj traži pojašnjenje načina na koji ministri BiH mogu koristiti potpis, a da nije faksimil jer je posumnjala da ministrov potpis na obavještenju o raskidu ugovora nije originalan zbog čega je zatražila i vještačenje, a i nije uredu da se na raskidu milionskih ugovora nalazi faksimil potpisa.

Iz Ministarstva su ranije kazali da u ovom periodu prelaze na elektronsko upravno poslovanje putem informacionog sistema za upravljanje dokumentacijom „e-GOP“ I da se iz tog razloga neće baviti bespredmetnim „demantijima“ korištenja faksimila:"Predmetna obavještenja evidentirana su u Ministarstvu pod pripadajućim djelovodnim brojevima u elektronskom informacijskom sistemu za upravljanje dokumentacijom."

Piše: Zinaida Đelilović
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter