U ljudskom tijelu otkrivene desetine misterioznih hemikalija

U ljudskom tijelu otkrivene desetine misterioznih hemikalija

Više od stotinu različitih hemikalija nalaze se ljudskom tijelu, od toga 55 nisu dosad zabilježene, a 42 su "misteriozne" hemikalije, čije porijeklo nije poznato, pokazala je nova studija univerziteta u San Francisku.

Prema istraživanju, koje je sprovela grupa naučnika sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, najvjerovatnije je da ove hemikalije potiču iz potrošačkih proizvoda i drugih industrijskih izvora.

"Ove hemikalije su vjerovatno već dugo u ljudima, ali sada nam tehnologija pomaže da ih identifikujemo bolje", rekla je Trejsi Vudraf, profesorka akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na univerzitetu.

Supstance su pronađene i u krvi trudnica i njihove novorođene djece, što ukazuje na to da ove hemikalije mogu putovati kroz placentu i prenositi se na bebe, prenosi "Sputnjik mundo".

"Alarmantno je što i dalje viđamo kako određene hemikalije putuju od trudnica do njihove djece, što znači da ove hemikalije mogu biti s nama generacijama", rekla je ona.

Da bi identifikovao hemikalije koje stvara čovjek, a koje završe ljudskim tijelima, naučni tim je koristio masenu spektrometriju visoke rezolucije (HRMS). Ukupno je identifikovano 109 supstanci, od kojih 55 nikada ranije nije prijavljeno kod ljudi, a 42 su "misteriozne" hemikalije, za koje se ne zna pouzdano ni odakle potiču i za šta se koriste.

"Zabrinjavajuće je što ne možemo identifikovati upotrebu ili izvore tolikog broja ovih hemikalija", naglasila je Vudrufova.

Naučnica je pozvala Američku agenciju za zaštitu životne sredinu da "uradi bolji posao" i zahtijeva da hemijska industrija standardizuje izvještaje o svojim hemijskim jedinjenjima i njihovoj primjeni.

"Moraju da koriste svoja ovlašćenja kako bi osigurali da imamo odgovarajuće informacije za procjenu potencijalnih opasnosti po zdravlje i uklanjanje opasnih hemikalija sa tržišta", zaključila je ona.

Izvor: nezavisne.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter