U Francuskoj neredi na treću godišnjicu protesta žutih prsluka


U Francuskoj neredi na treću godišnjicu protesta žutih prsluka

Žuti prsluci u Francuskoj, okupili su se povodom treće godišnjice protesta kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog politike administracije predsjednika Emmanuela Macrona. Na protestima u Parizu, došlo je do nereda.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se na trgu u blizini Ministarstva ekonomije u Parizu, odakle su hodali ka trgu Victor et Helene Basch.

Tokom šetnje, nekoliko puta je postavljen policijski kordon kako bi se spriječilo kretanje demonstranata. Na protestima je došlo do sukoba policije i demonstranata. Pripadnici snaga sigurnosti protiv demonstranata, koji su na njih bacali razne predmete, koristili su suzavac.

Primjetno je kako je policija pojedine demonstrante udarala palicama. Demonstranti su zapalili mnoge kante za smeće i druge predmete.

Medicinski radnici dobrovoljci ukazali su pomoć mnogim ljudima koji su osjetili posljedice bačenog suzavca.

Demonstranti su isticali i transparent na kojima su bile ispisane poruke protiv Macronove administracije.

”Iako to Macron ne želi, mi smo ovdje za čast radnika i bolji svijet”, uzvikivali su demonstranti.

Na protestima su istaknute i karikature Macrona, šefa policije u Parizu Didera Lallementa i predsjednika SAD-a Joea Bidena. Zbog sadržaja i uvreda kroz karikature, privedene su dvije osobe.

U Parizu su poduzete visoke mjere sigurnosti, a protesti su održani i u drugim gradovima.

Lider žutih prsluka Jerome Rodrigues za AA je izjavio kako su protesti počeli kao reakcija na poskupljenje goriva, a da su danas cijene goriva za 20 posto veće u odnosu na period od prije tri godine.

Kazao je kako već tri godine ne dobiju nikakav odgovor na zahtjeve i da još uvijek nisu dobili bitku.

Podsjetio su kako mnogi ljudi u zemlji suočeni s teškom ekonomskom situacijom.

”Predsjednik daje 100 eura, ali mi želimo dobiti onoliko za koliko radimo. Ne želimo novac, želimo da dobijemo ono što nam pripada“, kazao je Rodrigues.

Poručio je kako i danas važe zahtjevi od prije tri godine.

”Želimo socijalnu i poreznu pravdu, demokratiju i da se prestane s beneficijama prema zvaničnicima“, istakao je Rodrigues.

Najavio je nastavak protesta dok ne budu ispunjeni zahtjevi.

”Dolazi do nasilja. Policija oko demonstranata postavlja kordone. To je zabranio Apelacioni sud. Na taj način dolazi do nasilja, a vlada i Uprava policije to žele”, smatra Rodrigues.

Protesti su počeli 17. novembra 2018. godine kao reakcija na najavljena poskupljenja goriva. Ipak, prerasli su proteste širih razmjera.

Na demonstracijama koje su počele u Parizu, kada je učestvovalo na desetine hiljada ljudi, u posljednjih nekoliko godina nerijetko je dolazilo do nereda. Na ulicama Pariza i drugih gradova, dolazilo je do sukoba policije i demonstranata, zapaljena su vozila i bacani razni predmeti.

U žiži javnosti našlo se i policijsko nasilje kojem su izloženi demonstranti.

Žuti prsluci zbog mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa, prošle godine nisu mogli često organizirati proteste. Iako su u posljednjih nekoliko mjeseci protesti održavani subotom, učešće je bilo značajno manje nego ranije.

Na protestima je usljed policijskog nasilja povrijeđeno 770 osoba, među kojima je 127 medijskih radnika. Pet osoba je ostalo bez ruke, a 30 izgubilo vid.

Na demonstracijama je preminulo ukupno 11 osoba.

Foto naslovna: Alain JOCARD/AFP
Izvor: Anadolija/ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter