U EU bijesni: Dali smo milijarde, a vakcina nema


U EU bijesni: Dali smo milijarde, a vakcina nema

Evropska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske firme AstraZeneca i želi tačno znati jesu li i kome su dosad proizvedene doze vakcina isporučene, izjavila je večeras komesar za zdravstvo Stela Kyriakides.

"Evropska unija je predfinansirala razvoj i proizvodnju vakcina i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi tačno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene", izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske kompanije AstraZeneca.

AstraZeneca je prošli petak "iznenađujuće" obavijestila Bruxelles da neće moći sljedećih sedmica isporučiti količine vakcina prema ugovoru koji je potpisala s Evropskom komisijom.

"EU želi da naručene i plaćene doze vakcina budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan", naglasila je ona.

"Poduzećemo sve"

Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode vakcine protiv covida-19 morati unaprijed obavijestiti Komisiju kada žele izvesti vakcine proizvedene u EU-u u treće zemlje, s tim da to neće vrijediti samo za humanitarne isporuke.

Komisija je stoga predložila zemljama članicama da se čim prije uspostavi mehanizam za transparentnost izvoza vakcina iz EU-a.  

"Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza vakcina iz EU-a", istaknula je Kyriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko vakcina protiv covida-19 u ukupnom iznosu od 2.7 milijardi eura.

Budući da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku nisu zadovoljavajući, Kyriakides je najavila večeras novi sastanak s predstavnicima AstraZenece.

"EU će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava", rekla je ona.

Očekuje se da će Europska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje vakcina koje je AstraZeneca razvila u saradnji sa Univerzitetom u Oxfordu, no to će malo vrijediti ako firma ostane pri svojoj najavi da će biti znanog kašnjenja u isporuci vakcina.

Izvor: agencije