U Austriji svi protiv Blajburga osim Dodikovih prijatelja

U Austriji svi protiv Blajburga osim Dodikovih prijatelja

Donji dom austrijskog parlamenta usvojio je rezoluciju kojom se traži od Vlade da trajno zabrani komemoraciju u Blajburgu. Protiv rezolucije glasali su samo poslanici ultradesničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) koja ima bliske veze i partnerski politički odnos sa Miloradom Dodikom i SNSD-om.

Riječ je o nadstranačkoj inicijativi koja predstavlja priličan presedan u austrijskoj parlamentarnoj praksi i koja cilja na trajnu zabranu tradicionalnih komemorativno-političkih okupljanja na Blajburškom polju. Rezolucija Donjeg doma austrijskog parlamenta za sada je pravno neobavezujuća za “hodočasnike” Blajburga, ali svakako predstavlja ozbiljan politički signal i najavu oštrog zaokreta Austrije u odnosu prema ovom pitanju. 

Prema poslovniku tamošnjeg parlamenta, Ministarstvo unutrašnjih poslova iz Beča najkasnije do 25. jula mora se izjasniti o ovom poslaničkom apelu, koji sadrži i nekoliko pitanja upućenih vladi, među ostalim i ono dopušta li član 29. austrijskog Zakona o okupljanju zabranu ovog skupa.

Iako gotovo svi austrijski parlamentarci nemaju dilemu o tome da je manifestacija u Blajburgu postala epicentar simpatiziranja pronacističkog ustaškog pokreta, pravna problematika ovdašnjih okupljanja slojevita je, jer se godinama odvija na privatnom posjedu, i to u vlasništvu hrvatskog udruženja –​ “Počasnog blajburškog voda.” 

Međutim, prema tumačenju jedne od pokretačica inicijative i austrijske poslanice Olge Voglauer iz stranke Zelenih, ozbiljnu nadu u pozitivan ishod njihovog zahtjeva daje nedavno pravno mišljenje renomiranog austrijskog ustavnopravnog stručnjaka po kojem blajburško okupljanje zloupotrebljava nominalno religijski karakter manifestacije. On kaže: “Duh glorifikovanja fašističkog ustaškog režima potisnuo je namjeru odavanja počasti žrtvama poslijeratnih pogubljena”.

DODIK POZIVAO SRBE U AUSTRIJI DA GLASAJU ZA “SLOBODARSKU PARTIJU AUSTRIJE” (FPO)
 
Veze Milorada Dodika i SNSD-a sa “Slobodarskom partijom Austrije” su duboke i dugogodišnje. Još 2015. godine, nakon što je u funkciji predsjednika RS razgovarao sa predsjednikom austrijskog parlamenta, Dodik se u Beču sastao i sa tadašnjim liderom Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijanom Štraheom. Dodik je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, podsjetio da sa Štraheom u “kontinuitetu razmijenjuje svoje mišljenje o svim važnim pitanjima, te se zahvalio za novo razumijevanje, koje Slobodarska partija Austrije nalazi za situaciju u BiH.”

Dodik je imao i jasnu poruku za Srbe u Austriji:

“Radovao bih se da politička partija gospodina Štrahea pobijedi na ovim izborima. Mnogi pripadnici naše etničke zajednice Srba upućuju našim ljudima i pitaju šta i kako podržati ovdje, evo ja ih javno pozivam da to učine i daju podršku Štraheu i ljudima na listi Slobodarske partije”, rekao je tada Dodik. 

ŠTRAHE PAO ZBOG AFERE “IBICA” – STAVLJANJA MEDIJA POD SVOJU KONTROLU 

Teško je procijeniti koliko su Dodikovi pozivi Srbima u Austriji doprinijeli da Štrahe zasjedne u fotelju vicekancelara Austrije, ali je sasvim jasno da su ga iz te fotelje izbacile navike slične onim koje upražnjava i Milorad Dodik. Naime, Štrahe se povukao sa funkcije nakon što se u javnosti pojavio video-snimak na kome se vidi kako pregovara o državnim ugovorima sa potencijalnim ruskim investitorom u zamjenu za političku podršku.

Na snimku koji su tada objavili Zidojče cajtung i nedeljnik Špigl navodna nećakinja ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu ponudila je da uloži četvrt milijarde evra u Austriju. Navodna Ruskinja najavljivala je kupovinu 50 odsto udjela u najtiražnijem austrijskom tabloidu Kronen cajtungu odakle bi onda „novinarski“ pogurala Štraheovu stranku do što boljeg izbornog rezultata.

Štrahe je na snimku otvoreno govorio da želi da uradi sa medijima nešto poput Viktora Orbana u Mađarskoj.

Afera nazvana “Ibica” koštala je Štrahea i vicekancelarske i pozicije predsjednika stranke

Dodik je i u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH putovao u Beč kod Štrahea u maju prošle godine, neposredno pred aferu “Ibica”, gdje si imali “otvorene i prijateljske razgovore”. Ubrzo nakon te posjete u medijima se pojavila Štraheova afera, a Dodik ga je podržao riječima “Mi imamo dobru saradnju i nastavićemo da sarađujemo. Očigledno se radi o namještaljci, vidite da nije bilo nikakve štete.”

DODIK BLAGO OSUDIO BLAJBURŠKU MISU U SARAJEVU 

Štete je ipak bilo, Štrahe se morao povući sa obje funkcije, a za predsjednika Slobodarske stranke Austrije izabran je Norbert Hofer.

I Hofer je stari Dodikov poznanik. Godinama su se uzajamno podržavali u izbornim kampanjama. I u politikama koje vode.

A Hoferova FPO jedina je partija u Austriji koja se zalaže da Blajburg i dalje ostane mjesto na kome ustaše svake godine po par dana mogu da nesmetano i nekažnjeno orgijaju. 

Pošto ove godine nije bilo okupljanja u Blajburgu misa za tamo postradale ustaše održana je u Sarajevskog katedrali. Iako je najveći dio javnosti oba entiteta bio protiv toga, a Sarajevo i demonstracijama iskazalo svoje protivljenje, Milorad Dodik je bio jedan od posljednjih političara u BiH koji je to osudio.

I to izuzetno nevoljno i blago.

A 2018. godine, kad Austrija još uvijek nije bila zabranila ovo okupljanje, za Čovićev odlazak u Blajburg rekao da je “logičan i da njih dvojica o tome nikada ne razgovaraju.”

Izvor: istokrs.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks