Tužilaštvo (OJT BL) štiti policijski kriminal, gaženje ljudskih i građanskih prava i sloboda (Foto)

Tužilaštvo (OJT BL) štiti policijski kriminal, gaženje ljudskih i građanskih prava i sloboda (Foto)

Tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Gordana Mijatović donijela je naredbu o nesprovođenju istrage protiv policijskih službenika koji su 7. jula 2020. godine slobode lišili deset lica na konferenciji za medije koja je organizovana na trgu Krajine u Banjaluci. Krivična prijava protiv policajaca podnesena je 8. jula iste godine.

Ovim je Tužilaštvo u Banjaluci “presudilo” da nema ništa sporno u tadašnjem ponašanju policajaca koji su građane privodili bez ikakvog vidnog razloga.

Tužilac Gordana Mijatović napominje u odluci o nesprovođenju istrage da su policajci uredno upozorili građane da će biti lišeni slobode ukoliko se ne “raziđu” što je djelimično tačno jer većina lišenih slobode taj dan nije upozorena. Tužilac Gordana Mijatović nigdje ne postavlja pitanje zakonitosti naređenja policijskih službenika budući da su sa javne površine tjerali lica koja su organizovala i planirala da održe konferenciju za novinare, što je uobičajeno u Banjaluci.

Foto: Policija prekida konferenciju za medije 7. jula 2020. godine

Podsjećamo, policajci su tada aktiviste, koji su se spremali da daju izjave novinarima, pitali imaju li dozvolu za javno okupljanje iako, po zakonu, nije bila riječ o nikakvom javnom okupljanju.

Aktivisti Pravde za Davida, juče su, predali pritužbu na ovakvu naredbu glavnom tužiocu OJT Banjaluka, Zoranu Bulatoviću.

Foto: Gerila.info/PZD predaje pritužbu na Naredbu o nesprovođenju istrage

“Ukoliko naša pritužba ne da nikakav epilog mi ćemo se dalje žaliti glavnom republičkom tužiocu“, rekao je Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida.

U Policijskoj upravi Banjaluka su ranije u nekoliko navrata insistirali na tome da je sve rađeno po zakonu o javnom okupljanju iako je zakon jasan i ovakva okupljanja ne tretira kao javna okupljanja za koja je potrebna dozvola.

Banjalučka policija ni prije ni poslije toga nikada nije privodila ljude zbog konferencija za medije, političkih ili bilo kakvih drugih okupljanja iako ni ta okupljanja nisu imala nikakve dozvole. Jednostavno, Zakon sva okupljanja ne tretira kao javna inače bi za svako stajanje ili druženje više lica na javnoj površini trebala dozvola policije.

Foto naslovna: Gerila.info/Okružno javno tužilaštvo Banjaluka
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter