Tužilaštvo istražuje i milionski uvoz respiratora u Republiku Srpsku

Tužilaštvo istražuje i milionski uvoz respiratora u Republiku Srpsku

Tužilaštvo BiH formiralo je novi predmet u kojem je u centru pažnje uvoz respiratora tokom vanrednog stanja, a u ovom slučaju u fokusu su respiratori uvezeni u Republiku Srpsku, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Predmet je formiran nakon informacije koju je Tužilaštvu BiH dostavila SIPA.

– Nakon što nam je dostavljena informacija od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja se odnosi na nabavke respiratora na području RS, formiran je predmet i na njemu radi tim tužilaca – potvrdio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. 

Izvor Srpskainfo otkriva da na predmetu rade tri tužioca Tužilaštva BiH.

Međutim, ono što je najzanimljivije kada je u pitanju predmet “Respiratori” vezan za Republiku Srpsku, jeste što se ista istraga vodi i u Republičkom javnom tužilaštvu – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo objašnjava da su ovakve situacije moguće, jer se radi o početnoj fazi istrage, ali da će u narednom periodu Tužilaštvo BiH preuzeti kompletan predmet uvoza respiratora u Republiku Srpsku, obzirom da postoji sumnja u međunarodni kriminal, a što je u nadležnosti ovog tužilaštva.

Podsjetimo, u pitanju je nabavka 50 respiratora za intenzivnu njegu, a koje je Fond za zdravstveno osiguranje Republike Srpske firmi “Medietik” iz Banjaluke plaćao 157.312 maraka po komadu.

Nakon tvrdnji opozicije u Srpskoj da je firma “Medietik” na 50 respiratora koje je prodala Fondu ostvarila dobit od nevjerovatnih pet miliona maraka, iz Republičkog javnog tužilaštva su ubrzo naveli da je u toku provjera ovih navoda koju po njihovom nalogu vrši MUP RS.

Ministar zdravlja Alen Šeranić takođe je tvrdio da je prilikom nabavke respiratora u Srpskoj ispoštovan zakon.

Iz Republičkog javnog tužilaštva su i danas za Srpskainfo potvrdili da je nabavka respiratora u Srpskoj u fazi provjera i u ovoj pravosudnoj instituciji.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks