Tužilaštvo BiH traži zabranu političkog djelovanja za Milorada Dodika


Tužilaštvo BiH traži zabranu političkog djelovanja za Milorada Dodika

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika.
Optužnica je podignuta i protiv Miloša Lukića, direktora Službenog glasnika Republike Srpske zbog “nepoštovanja odluka visokog predstavnika” Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Tužilaštvo BiH je uz optužnicu Sudu BiH predložilo i mjeru zabrane političkog djelovanja za Milorada Dodika, objavio je Avaz..

Podsjećamo, Dodika su po naredbi Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) ispitali 19. jula u Banjaluci.

Miloš Lukić osumnjičen je da je nezakoniti Dodikov ukaz objavio u Službenom glasniku RS.

Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, 1. jula je donio odluku kojom poništava zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimijenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Krivičnom zakonu dodao je i dio u kojem se kriminalizuje nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Kaznom od šest mjeseci do pet godina biće kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne sprovodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika ili koja sprečava ili na drugi način ometa njenu primjenu ili sprovođenje.

U Zakonu o neizvršavanju odluka visokog predstavnika u Članu 203a stoji:

1) Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorna osoba koje ne primijeni, ne sprovede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spreči odnosno na drugi način omete primjenu, sprovođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Osoba iz stava (1), kojoj je direktno ili indirektno naloženo da se ponaša na način predviđen u stavu (1) ovog člana, a osjećala se prinuđenom da izvrši takav nalog kako ne bi izgubila sredstva za život ili ne bi bila izložena zlostavljanju na radnom mjestu, ali je obavijestila nadređenog da bi se takvim radnjama moglo počiniti krivično djelo, može se blaže kazniti.

(3) Osoba iz stava (1) kojoj je direktno ili indirektno naloženo da se ponaša na način predviđen u stavu (1) ovog člana, ali koja je o takvoj situaciji obavijestila nadležnog tužioca, oslobodiće se kazne.

(4) Za krivično djelo iz stava (1) ovog člana izreći će se mjera bezbjednosti zabrane vršenja dužnosti.

(5) U skladu s članovima 113. i 114. ovog zakona, osuda za krivična djela iz stava (1) ovog člana ima za pravnu posljedicu osude.

Prestanak službene dužnosti

Prestanak službene dužnosti i prestanak zaposlenja, oduzimanje odlikovanja, zabranu vršenja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava, zabranu sticanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter