Tužilaštvo BiH od Komšića traži sve podatke o nabavci ikone

Tužilaštvo BiH od Komšića traži sve podatke o nabavci ikone

Tužilaštvo BiH zatražilo je od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića podatke o nabavci sporne ikone koju je Milorad Dodik u decembru prošle godine poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, saznaju Vijesti.ba.

Tužilaštvo BiH provjerava navode iz Informacije, dostavljene aktom Ministarstva spoljnih poslova BiH od 17.12.2020. godine, u vezi sa notom Ambasade Ukrajine u BiH od 16.12.2020. godine.

Od Komšića se traži da dostavi sve informacije u vezi sa protokolom, odnosno programom dvodnevne posjete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, 14.12.2020. i 15.12.2020. godine Predsjedništvu BiH (kada je Predsjedništvo BiH primilo od MVP-a BiH program navedene posjete, ko je ispred Službe protokola Predsjedništva BiH i Kabineta predsjedavajućeg bio zadužen za realizaciju programa posjete, da li je programom posjete bila predviđena razmjena poklona, te da nam dostavite podatke o nabavci uručenih poklona od strane Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH).

Takođe, dalje se navodi, potrebno je da ovom Tužilaštvu dostavi: Program posjete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Predsjedništvu BiH, zaprimljen od strane MSP-a BiH; Odluku o nabavci poklona uručenih prilikom navedene posjete; Pravilnik o troškovima reprezentacije, datim i primljenim poklonima Predsjedništva BiH, te Instrukciju o evidenciji datih i primljenih poklona, kao i sve druge interne akte kojima je regulisana nabavka i evidencija poklona u Predsjedništvu BiH.

- Takođe je potrebno da nam dostavite informaciju da li je poklon koji je ministru spoljnih poslova Ruske Federacije uručen dana 14.12.2020. godine od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zaveden u bilo koje evidencije Predsjedništva BiH, uključujući i kabinete članova Predsjedništva BiH. Ukoliko jeste evidentiran, potrebno je dostaviti ovjerenu kopiju evidencije u kojoj je taj podatak zaveden. Tražene informacije i dokumentaciju dostaviti ovom Tužilaštvu hitno", navodi se u Zahtjevu Tužilaštva BiH.

Izvor: Vijesti.ba