Tužilac provodi istragu protiv vrha policije u Banjaluci (Video)

Tužilac provodi istragu protiv vrha policije u Banjaluci (Video)

Radnici Policijske uprave Banjaluka podnijeli su banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv načelnika Policijske uprave Miloša Brkića, njegovog zamjenika Dragana Ćibića i načelnice Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove Bojane Sombolac.

U prijavi koju je objavio portal Gerila.info opisane su koruptivne radnje u vezi zloupotrebe ličnih podataka građana od strane pojedinih načelnika, zloupotrebe prilikom registracije vozila i video snimaka iz šalter sala.

Radnici banjalučke policije odlučili su progovoriti o kriminalu i korupciji u sopstvenim redovima. Prijavu u kojoj su detaljno opisali malevrzacije koje se odnose na zloupotrebe prilikom registracije vozila, a posebno na zloupotrebu ličnih podataka građana koje načelnici koriste zarad sprovođenja internih istraga i pritisaka na ''neposlušne'' službenike, predali su Okružnom tužilaštvu.

Da li je sa aferom koja je na pomolu upoznat direktor policije? Kontaktirali smo Sinišu Kostreševića.

''Pošaljete samo upit i dobićete sve odgovore", rekao je u izjavi BN TV u telefonskom razgovoru direktor Policije RS Siniša Kostrešević.

Pitanja smo poslali, ali odgovor nismo dobili!

Na naša pitanja o navedenim neregularnostima koja su prijavljena Tužilaštvu, nisu odgovorili ni iz Policijske uprave Banjaluka. Zloupotrebe ličnih podataka u Policijskoj upravi Banjaluka prijavljene su Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH. Prema pisanju portala Gerila. info u prijavi se navodi sledeće:

''Načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u Policijskoj upravi Bojana Sombolac svakodnevno (kao i mjesecima unazad, na osnovu lične procjene) vrši uvid u video nadzor i time kontroliše radnike i fizička i pravna lica koja ulaze/izlaze iz šalter sale za izdavanje ličnih dokumenata. Takođe, istom načelniku se od strane Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Policijske uprave Banjaluka dostavljaju snimci sa video nadzora „narezani" na CD, bez ikakvog pravnog osnova, koje ista pregleda van prostorija Policijske uprave Banjaluka",  navodi se u prijavi koja je upućena Agenciji za identifikaciona dokumenta

Obratili smo se i MUP-u pitanjem da li raspolaže informacijom o ovoj krivičnoj prijavi?

''Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne raspolaže informacijom o bilo kakvoj tzv. krivičnoj prijavi protiv lica koje ste naveli u svom upitu od 08. 01.2021. godine. Molimo Vas da se za provjeru ove informacije obratite Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka'', odgovorili su nam iz MUP-a RS.

Obratili smo se i Okružnom tužilaštvu. Potvrdili su nam da istražuju sučaj.

''Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zaprimilo je izvještaj podnesen od strane PU Banja Luka protiv radnika MUP-a RS, zbog počinjenog krivičnog djela - Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. KZ RS. Predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca i u fazi je istrage'', odgovorili su BN TV iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Radnici banjalučke policije u prijavi Okružnom tužilaštvu opisali su i kako se registruju vozila kada predmeti u rad dolaze mimo redovnih procedura na šalterima.

U dukumentaciji se navodi da se već godinama u Policijskoj upravi Banjaluka „odabrane registracije" dodjeljuju jednoj agenciji za registraciju vozila, a registarske tablice zatim završavaju na luksuznim automobilima.

Izvor: rtvbn