Tužba Dušana Pajića potvrdila da je Igor Dodik rukovodio zaduženjem Srpske (Foto/Dok.)


Tužba Dušana Pajića potvrdila da je Igor Dodik rukovodio zaduženjem Srpske (Foto/Dok.)

Portal Kapital.ba objabio je informaciju kako je Dušan Mejid Pajić tužio Vladu Republike Srpske i traži skoro 3 000 000 maraka, jer Vlada nije ispoštovala obaveza prilikom posredovanja u zaduženju Srpske na Londonskoj berzi prema njemu i njegovoj kompaniji „Sinerdži Velt menadžment“, sa sjedištem u Ženevi.

Ova Tužba potvrđuje da su istinite informacije koje sam objavio prošle godine da (polu)tajnom operacijom zaduženja Republike Srpske na Londonskoj berzi rukovodi Igor Dodik, davajući instrukcije ministarki finansija Zore Vidović, a sve je išlo preko dvorskog advokata porodice Dodik Miloša  Stevanovića, inače direktora DNS-a, i Dušana Mejida Pajića.

Tužba Pajića, kao i činjenica da je kredit uzet po okolnostima koje sam unaprijnjd naveo, potvrdila je da su sve informacije koje sam saopštio bile tačne i provjerene, i da su Tužbe za klevetu Igora i Milorada Dodika neosnovane. Važno je naglasiti da je Miloš Stefanović za Kapital potvrdio informacije, i ovo smatram velikom pobjedom jer se pokazalo da su moji izvori pouzdani a informacije pravovremene i tačne.

Prenosim tekst “ Kako Igor Dodik preko Stevanovića i Pajića rukovodi operacijom zaduženja Republike Srpske“ od 15-og aprila prošle godine kao podsjećanje na proces kriminalnog zaduženja Srpske na Londonskoj berzi, koje će građani platiti 150 miliona maraka.

Kako Igor Dodik preko Stevanovića i Pajića rukovodi operacijom zaduženja Srpske!?

15.04.2021.

Ministarstvo finansija Republike Srpske i ministarka Zora Vidović već duže vremena u strogoj tajnosti rade na novom zaduženju Srpske u inostranstvu preko Londonske berze. Prema mojim saznanjima i pouzdanim informacijama iz Vlade i Ministarstva finansija Srpske, cijelom operacijom iz sjene rukovodi Igor Dodik, ili „Princ“ kako voli i traži da ga oslovljavaju podređeni u Partiji i institucijama. Strancima i potencijalnim „investitorima“ su već predati svi podaci, čak i najsitniji detalji o stanju finansija Srpske, zaduženju javnih preduzeća, opština, gradova…

Ključan posao za Igora obavljaju dvije osobe od njegovog povjerenja – advokat iz Bijeljine Miloš Stevanović i Dušan Mađid Pajić iz Beograda, koji nije poznat široj javnosti, a koji je vršio slične tajne operacije i transakcije za Božidara Đelića, bivšeg ministra finansija i potpredsjednika Vlade Srbije.

Još uvijek nije poznato ko će biti „investitor“ i kupac obveznica Srpske, ali je njegova specifična oznaka, koju ne želim da otkrijem kako ne bi ugrozio izvor iz Vlade, jasno označava da će biti neko iz Sjedinjenih Američkih Država. Godišnja kamatna stopa iznosiće čak 4,5%, kao da se uzima par hiljada maraka kredita a ne zadužuje za 350 000 000 evra, a razlog je loše ekonomsko i stanje finansija u Srpskoj. Vlada Republike Srpske je 26. marta potpisala ekskluzivni Ugovor sa Sosijete ženeral bankom, koja je tim lider u ovom poslu, a koja je dobila monopol na bilo kakvo zaduženje Republike Srpske u narednih godinu dana.

To je veliki rizik za Republiku Srpsku jer „investitori“ sa kojima se pregovara mogu odustati, a Sosijete ženeral banka ima ekskluzivitet na međunarodno zaduženje Srpske u narednih godinu dana.

Sve je, prema mojim saznanjima, počelo tako što je advokat Miloš Stevanović upoznao Dušana Mađida Pajića sa Igorom Dodikom, predložio ideju, a onda su počele da se prave kombinacije. Tajna operacija zaduženja Srpske traje već dugo vremena, a iako je bilo povoljnijih i manje rizičnih ponuda, one nisu prihvaćene sve dok se svi akteri nisu „namjestili“ i našli svoj interes u ovom poslu.

Ključni akteri treba da dobiju velike milionske provizije od troškova emisije obveznica kad Vlada završi cijelu operaciju. Tajni ugovori su spremni i biće protokolisani nakon parafiranja sporazuma i emisije obveznica, a između ostalih i sama ministarka finansija Zora Vidović, koja je na stalnoj vezi sa Igorom Dodikom, treba da dobije visoku proviziju i ogroman iznos novca jer nas zadužuje i vuče na dno u dužničko ropstvo.

Nešto manje od 700 miliona maraka koje treba da legnu na račune Vlade Republike Srpske kad se završi nepovoljna emisija obveznica, prije svega će se iskoristiti za kampanju i popravljanje imidža Dodika i vladajućeg SNSD-a u javnosti, povećanje plata radnicima u javnom sektoru pred Opšte izbore 2022. godine, koji su za njih biti ili ne biti. Oko 2 miliona evra će biti iskorišteno za popravljanje gledanosti ATV-a i imidža čelnika režima na društvenim mrežama, zašto je angažovana firma iz Njemačke iza koje stoji Dejan Jocić, o čemu ću uskoro objaviti više detalja.

Cijeli narod i javnost treba da se dignu i pobune protiv ovog pogubnog i štetnog posla koji nas vuče u dužničko ropstvo i prijeti da u potpunosti uništi ionako krhke, ranjene i razorene finansije Republike Srpske.

Sada je svima jasno da je nedavno po nalogu Uzurpatora mijenjan zakon i ponižena Narodna skupština Republike Srpske, koja više ne odlučuje o zaduženjima, upravo da bi se mogla izvesti ova i slične tajne operacije. Radi se o uzurpaciji i ukoliko se uskoro ne zaustavi spirala propadanja i razaranja, ne napravi zaokret i uspostavi vladavina prava i pravna država, od Republike Srpske će ostati samo ime i prazna opustošena ljuštura.

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: emerging-europe.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter