Turska gradi puteve u Republici Srpskoj

Turska gradi puteve u Republici Srpskoj

BiH planira sa turskom kompanijom ‘TAŞYAPI İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş’ potpisati Memorandum kojim se predviđa nastavak saradnje u oblasti važnih infrastrukturnih projekata.

Osim autoputa Sarajevo-Beograd koji će graditi ova kompanija, sudeći prema najnovijem memorandumu Turci se, kada je u pitanju izgradnja puteva u BiH na tome neće zaustaviti.

„Cilj Memoranduma o razumijevanju je da doprinese daljem razvoju saradnje između turske kompanije i Savjeta ministara BiH, a u svrhu poboljšanja infrastrukture drumskog saobraćaja u FBiH i RS“, istaknuto je u dokumentu.

Kako je naglašeno, dogovoreno je da će se saradnja razvijati na polju infrastrukture drumskog saobraćaja i to putem već pomenutog projekta autoputa/brze ceste Sarajevo-Beograd, i izgradnje drugih drumskih infrastrukturnih projekata u FBiH i RS.

Iako nije navedeno o kakvim projektima je tačno riječ, u Memorandumu se ističe da Taşyapı razumije da su projekti izgradnje i rekonstrukcije drumske infrastrukture od državnog značaja i spremna je angažovati odgovarajuće resurse i najbolju praksu s ciljem podrške ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, polovinom marta su predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, boravili u zvaničnoj posjeti Turskoj, kada je rečeno da je izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd uz pomoć Turske najveći infrastrukturni projekat u BiH.

Piše: Bojana Ninković

Foto naslovna: mit-ks.net

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter