Trzaji pojedinaca -zarobljene države- RJT RS se usprotivilo članu Predsjedništva BiH -Milorad Dodik iznosi neistine-


Trzaji pojedinaca -zarobljene države- RJT RS se usprotivilo članu Predsjedništva BiH -Milorad Dodik iznosi neistine-

Vijest da je neko tužilaštvo prozvalo nekog predstavnika izvršne vlasti da govori neistine i da ne zna osnovne pojmove i procedure u postupanju ovlašćenih službenih lica moglo bi se svrstati u uobičajene informacije koje ne zaslužuju previše pažnje. Međutim, uzevši u obzir da se radi o Republici Srpskoj, odnosno o Republičkom javnom tužilaštvu RS i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ovu vijest možemo svrstati ili u rubriku “vjerovali ili ne”, ili se do poda nakloniti tužilaštvu na hrabrosti da konačno neko iz institucija Republike Srpske Milorada Dodika smjesti tamo gdje mu je mjesto.

“Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, iznio je neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju činilaca krivičnih djela”, odvažno je saopštilo Republičko javno tužilaštvo. Naklon do poda!

Tužilaštvo je , kako se navodi u saopštenju, reagovalo na navode Dodika, u kojima je govoreći o ubistvu načelnika Sektora Kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića, optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog  krivičnog djela.

“Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz MUP-a RS, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera bezbjednosti  načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive  tužilaštva”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “po prvi put od osnivanja tužilaštava, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sinhronizovano rade na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala, a upravo djelovanje organizovanih kriminalnih grupa imalo je za posljedicu lišavanje života načelnika Radenka Bašića”.

“Ne postoji nijedan zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske postupa po naredbama i radi pod nadzorom i u koordinaciji ova tri tužilaštva. Nijedna radnja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nije preduzeta, niti je dogovoren pravac djelovanja, a da o tome  nisu upoznata sva tri tužilaštva, a sve u cilju otkrivanja i pronalaženja učinioca ovog krivičnog djela”, pojašnjavaju u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su navodi koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine usmjereni na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na targetiranje pojedinih tužilaca od strane pojedinih državnih struktura, sa ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem.

“Informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura MUP-a RS koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već iste plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način  kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona”, stoji u saopšttenju.

Tužilaštva će, kako se zaključuje u saopštenju, “ostati dosljedna isključivo Ustavu i  zakonima,  nezavisna  od politike i izvršne vlasti i neće pasti pod uticaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura koje žele da tužilastva stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih lica”.

Foto naslovna: Gerila.info
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter