Treći najtopliji mjesec u 140 godina: Visoke temperature mogu biti jedan od razloga dehidracije, provjerite simptome

Treći najtopliji mjesec u 140 godina: Visoke temperature mogu biti jedan od razloga dehidracije, provjerite simptome

Jun ove godine treći je najtopliji u proteklih 140 godina, a ovaj mjesec topliji je bio samo 2003. i 2019. Kako su saopštili iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske, u junu 1866. i 1875. bilo je slično vrijeme kao u junu 2021.

Banjaluka je postigla novi apsolutni maksimum temperature, koji sad iznosi 39,3, a prethodni je bio 37,9 stepeni, postavljen 2007. godine. Pored toga, ovo je za Banjaluku, od 1862, bio najsuvlji jun, sa 11,5 milimetara kiše po metru kvadratnom. Prethodni apsolutni minimum je bio 1950, sa 15 milimetara po metru kvadratnom.

– Što se tiče apsolutnih maksimuma temperature na ostalim stanicama, prevaziđeni su 24. juna, kada su u Bijeljini zabilježena 38,2 stepena, Doboju 37,8, Ribniku 37,8, Prijedoru 38, Srpcu 38,8 stepeni. U  Mrkonjić Gradu je bilo 35,9 stepeni, Srebrenici 36 i Han Pijesaku 33,7 stepeni. Apsolutni maksimumi ponovo su prevaziđeni 29. juna, po drugi put u pojedinim mjestima, a novi rekord je postignut u Novom Gradu sa 37,8 stepeni – podaci su HMZ RS.

Izvor: srpskainfo.com

Visoke temperature mogu biti jedan od razloga: Evo kako da najlakše provjerite simptome dehidratacije

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija 

Kada su temperature visoke, postoji povećan rizik od dehidratacije, posebno za osobe koje većinu dana provode napolju. Iako znamo da su dva litra tekućine minimum koji treba da unesemo u organizam, često to ne radimo, pa dovodimo organizam u stanje dehidratacije.

Drugi indikatori

Jedan od načina da provjerite da li ste dehidrirali je da uštinete svoju kožu. Koža koja je dovoljno hidirirana je elastična i brzo će se vratiti u prethodni položaj. Ako se koža usporeno vraća, ona je blago dehidrirana i to znači da je vrijeme za vodu.

Ipak, postoje i drugi indikatori ovog stanja. Simptomi kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta ukazuju na dehidraciju, kaže njemački dermatolog Kristof Lajbah, koji ističe da je najveći problem taj što ljudi, uglavnom, ne prepoznaju da organizmu nedostaje tečnosti.

– Budući da sam dermatolog, mogu da prepoznam da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost, ali onima koji nisu iz struke nije lako da to prepoznaju – navodi Lajbah i ističe da tokom vrelih dana treba piti više od predloženog minimuma od litar i po tečnosti na dan.

Najlakši način

On je, takođe, istakao da je najlakši način da se rashladite ako vodom iz česme pređete preko dlanova i podlaktica, prenosi b.92.

– Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, najbolje je da budete u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo hormona sreće – napominje dermatolog i dodaje da krema za sunčanje neće spriječiti proizvodnju vitamina D, a sačuvaće zdravlje.

Foto naslovna: bigportal.ba
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter