Treća smjena u Elektrokrajini: Praznici sa porodicom svake četvrte godine (Video)


Treća smjena u Elektrokrajini: Praznici sa porodicom svake četvrte godine (Video)

Dok većina građana spava, radnici Elektrokrajine u Dispečerskom centru rade na lociranju kvarova, prekrajaju i pripremaju mrežu za novi radni dan, kako bi spremna i ispravna dočekala kolege u dnevnoj smjeni, ali i potrošače električne energije.

U Elektrokrajini su, nakon dnevne smjene, radnici slobodni 12 sati, zatim dvije večeri dolaze u noćnu smjenu i nakon nje su slobodni 48 sati. Noćna smjena traje 12 sati – od 19 h naveče do 7 h ujutru a prema riječima glavnog dispečera u smjeni Siniše Kljajića, zadatak ovog odjeljka je da održava sistem pod naponom.

„U slučaju nestanka električne energije ili bilo čega mi prvi saznajemo, lociramo kvar, obavještavamo naše nadležne ekipe i šaljemo ih na teren. A što se tiče razlika u smjenama, u dnevnim smjenama obavljamo redovne poslove, koji su nam označeni kao redovni radovi, održavamo sistem i slično, dok u noćnoj smjeni radimo i intervencije, prekrajamo mrežu, pripremamo, da bi naše kolege mogle obavljati te redovne poslove preko dana“, priča Kljajić.

Njihova radna pozicija nije klasični call centar, jer oni ne primaju pozive od korisnika električne energije, nego od drugih call centara koji njima prijavljuju kvarove na mreži, nakon čega ga oni lociraju i šalju dežurnu ekipu na teren kako bi se on sanirao. Takođe, oni nadgledaju sva postrojenja u Banjaluci, a samo jednim pokretom mogu uključiti ili isključiti rasvjetu bilo gdje u gradu.

„Imamo call centar koga zovu korisnici i pretežno njih obavještavaju tako da mi ovdje možemo na miru da radimo, jer ovdje kad nam se usiju linije bukvalno ne bismo mogli stići ništa ni odraditi ako bismo se samo javljali na telefon. Mada ima tih slučajeva kada zvone sve linije pa ne možemo stići uopšte da se javimo na telefon od posla“, opisuje naš sagovornik svoje radne zadatke.

Najzahtjevniji dio posla im je kada se desi kvar i kada ga je potrebno sanirati. Sve ostalo, kaže dispečer Duško Vuković, nije zahtjevno, dok su stvari poput prekrajanja mreže zanimljive.

„Pa najzanimljivije je kada pripremamo posao za kolege sutradan u prekrajanju mreže, pošto se mora malo razmišljati kako da se napravi, da se ne preoptereti dio mreže. To je nešto najzanimljivije. A najteže je kada se desi kvar kad nam ostanu potrošači bez napona, kako da im ga dovedemo, da imaju struju. Najbitnije je da prođe mirno veče. Najviše se mi bojimo tih kvarova“, govori Vuković.

Bez sna 100 noći godišnje

Rad noću je stvar navike i Kljajić ističe da mu je u početku, kada je tek počeo raditi, bilo puno teže nego što je sada.

„Preko dana se odmaramo, spavamo kad izađemo iz noćne smjene, ponekad malo i iscrpljeni, zavisno od toga kakva bude noćna smjena. U slučaju nevremena, snijega, vjetra tako nečega, bude malo burnije, napornije a mi se svaki put kad dolazimo ovdje pomolimo da bude sve u redu. Jer kad je kod nas mirno, mirno je u čitavoj firmi“, priča Kljajić.

Sinišin kolega Duško tvrdi da na rad u trećim smjenama privikao, ali da se od sna razbuđuje kafom ili svježim vazduhom.

„Radim ovdje od 2012. godine i nije loše. Radio sam i prije u smjenama tako da mi to nije teško palo. Najteže mi je pred kraj, ujutru oko 4–5 h, tad je već kriza ali uvijek ima posla, pa to nekako prebrodimo“, govori Vuković.

Na svom radnom mjestu prosječno provedu 100 noći tokom godine pa se i porodica navikla na noćne smjene, tvrdi Siniša. Ipak, smatra da njegovi prijatelji i komšije uopšte ne znaju kakav je opis njegovog posla.

„Ko nije u u toj struci, ne zna o čemu uopšte pričam, a kad im kažem da radim dispečerske poslove, oni misle da je to neka centrala da se javljam na telefon ili tako nešto. Uglavnom imaju razumijevanja ko me poznaje, a ne znam zna li 10% komšija uopšte da ja odlazim na posao jer nisam neko ko se eksponira“, kazuje naš sagovornik.

Kaže da posao koji radi nikad nije monoton, jer se uvijek nešto novo dešava i da zna da neće obavljati jedne te iste radnje.

„Do dva sata uvijek nađemo neke zajedničke teme ja i kolega. Znači od 2 h do 4 h bude malo kritično a od 4 h već počinjemo sa pripremama mreže. Ako ima više posla, pa bude i neka noć kad imamo prekrajanje mreže, odmah nam i noć brže prođe. Bude tih kritičnih trenutaka kada malo ustanemo i šetamo, otvaramo prozore da se nadišemo svježeg vazduha, jer ipak ovde moramo da ostanemo trezveni jer je izuzetno odgovoran posao“, priča Kljajić o svom iskustvu.

Praznici na radnom mjestu

Jedina stvar koja Siniši nedostaje jesu praznici koje često ne provodi sa svojom porodicom, već na svom radnom mjestu. Ali i na to se, kaže, navikne.

„Za Novu godinu šef proba nekako da isplanira da bar svake četvrte godine budemo sa porodicom. A što se tiče ostalih praznika, kako te zakači, zakači. Ovdje sam bar četiri posljednje godine proveo Božiće. To mi ono malo nedostaje, ali privikneš se. Kad se privikneš na to, tako sa vremenom, sve se može“, govori Kljajić.

Dešava se da treće smjene budu toliko burne da se mnogi od njih zapitaju da li su možda oni loša kombinacija.

„Šef svakog mjeseca pretežno mijenja raspored. Desi se, kao meni i kolegi sad što se desilo u ovom mjesecu, da smo se, kad smo došli zajedno u smjenu, obradovali što smo zajedno jer dugo nismo ni bili u smjeni. Međutim, svaka noć nam je bila užasno burna, svaki dan nam je bio užasan, znači bilo je posla preko glave, telefoni su non stop zvonili i poslije treće smjene više nismo mogli izdržati i kada je šef došao na posao rekli smo: ‘Daj šefe sklanjaj nas više nije ovo za nas, razdvajaj nas, nešto se dešava.’ A to se često desi, kad dođu nekad dvojica u smjenu i kada se desi da dođe do tih nekih kvarova odmah krenemo sa tom našom internom zezom pa govorimo samo nas razdvajaj, nemoj više, neko nosi baksuz“, govori Kljajić sa osmijehom.

U toku rekonstrukcija cjelokupne mreže

Elektrokrajina je najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpkoj koje električnom energijom snabdijeva 255 hiljada kupaca. Imaju 12 organizacionih cijelina i to 11 elektro distribucija i jednu zajedničku radnu jedinicu za izgradnju i održavanje sa središtem u direkciji preduzeća u centru grada.

„Sada je baš u toku reorganizacija distributivne djelatnosti. Ne znam kako će biti zbog ove novonastale situacije, ali trebali smo do kraja godine da prestanemo sa poslovima snabdijevanja kupaca, to bi preuzela direkcija za snabdijevanje pri Elektroprivredi Republike Srpske. Znači Elektrokrajina će postati operater distributivnog sistema koji će naplaćivati mrežarinu od snabdijevača električne energije a snabdijevanje će biti tržišna djelatnost gdje će vremenom ući i određena privatna preduzeća. Znači postojaće konkurencija i slobodno tržište“, govori Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine.

VIDEO:

 

Piše: Melani Isović 

Foto/Video: Ajdin Kamber

Izvor: eTrafika.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks