Traži se rješenje o pribavljanju viza za radnike iz BiH u Njemačkoj

Traži se rješenje o pribavljanju viza za radnike iz BiH u Njemačkoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i njemački ambasador u BiH Margaret Uber razgovarali su o rješavanju pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj. Na sastanku je ukazano na problem broja termina za izdavanje viza.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri entitetskim privrednim komorama.

Na sastanku je ukazano na problem broja termina za izdavanje viza, koji trenutno dodjeljuje Ambasada NJemačke u BiH, a koji je nedovoljan za kontingent odobren privrednim subjektima iz BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Razgovarano je i o pitanju prioritizacije aplikacija za dodjelu viza detaširanih radnika iz BiH, kako bi u tom procesu prednost imala preduzeća sa ranijim rokom izvršenja ugovora sa kompanijama iz NJemačke, što trenutno nije praksa.

Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora predložili su da se ovaj problem riješi po uzoru na model iz Srbije, gdje privredna komora vrši prioritizaciju aplikacija za dodjelu viza, odnosno određuje koja kompanija će imati prednost prilikom dodjele termina za viziranje radnika.

Na sastanku je usaglašeno da će predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Ambasade NJemačke u BiH održati radni sastanak na kojem će definisati naredne korake u vezi sa rješavanjem pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u NJemačkoj.

Izvor: srna.rs/srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks