Štrajk upozorenja može prerasti u potpunu obustavu rada (Video)

Štrajk upozorenja može prerasti u potpunu obustavu rada (Video)

Gdje je Rudnik i temoelektrana Ugljevik u narednom periodu, pitanje je na koje radnici termoelektrane još nisu dobili odgovor od nadležnih iz matične uprave. - Ukoliko odgovora ne bude, štrajk upozorenja će prerasti u potpunu obustavu rada.

Stoga su danas stupili u najavaljeni jednočasovni štrajk upozorenja. Sve što traže jeste dogovor i odgovor od nadležnih.

"Štrajk upozorenja u koji su stupili radnici RiTE Ugljevik je predodluka koja će uslijediiti u rudniku,a to će biti kompletna obustava rada", rekao je predsjednik Sindikata RiTE Ugljevik i Sindikata “Elektroprivrede” RS Zoran Mićanović.

Današnja odluka Vlade, takođe je priznala rezultat Elektroprivrede Republike Srpske matičnog preduzeća da su u plusu 33 miliona, a da su zavisna preduzeća u minusu preko 30 miliona. Mićanović kaže da se, ako je tako, pitanje kolektivnog ugovora i isplate regresa do 30. juna podrazumjeva.

-Morali su isplatiti. Kada je objavljeno da se je preduzeće 33 miliona u plusu, pa zašto nam ne bi to isplatili. Valjda smo i mi dio te priče. Nama je rečeno da nema novca. Odkud sad novac? Pitamo -proizvedemo električnu energiju, predamo, taj neko je proda, pa nije prodavao pšenicu, nemamo mi magacina i zamrzivača. Normalno je da tražimo naše pare", kazao je Mićanović, navodeći da traže samo zarađeni novac.

Kada je u pitanju kolektivni ugovor,Mićanović kaže:

-Vidim da se pojedini raduju, kao vide da ide do 30. septembra. Pa,nećete ga darnuti. U kolektivnom ugovoru možemo promjeniti potpise, da budemo nas  dvojica, generalni direktor i ja. I ništa više. To garantujem,sad iz Ugljevikai iz Gacka da neće se promjeniti ni slovo u kolektivnom ugovoru. Zašto? Zato što je to naše radničko pravo koje nam garantuje Ustav,koje ćemo braniti svim sredstvima - naglasio je predsjednik sindikata.

Opština Ugljevik ima krečnjak,a država ga uvozi.

"Prošli ste pored “Rudinga” kojeg smoplatili 11,5 miliona.Mi opet uvozimo kreč iz Srbije.”Karmeus” iz Doboja,opet uvozi kreč,a pogledajte koliko je to od kopa.I onda se pitamo gdje su novci.Kako će ih biti,kad nešto plaćamo tri puta skuplje,a tu kod nas ga ima.Tu damo 11,5,pravimo neke kanaliće po milion maraka,konsultantske usluge 4,5 miliona,damo  za kamate,pa kako ćemo imati novaca.Ne možemo imati”, kaže Mićanović.

Na pitanje kako komentariše nezvanične informacije da taj novac ide za kampanju DEMOS-a,Mićanović kaže:

-Nemojte me u politiku uvlačiti. Ne znam gdje idu novci. U suštini ih nema!

Da bi novca bilo i da ide na prave ruke,u ruke radnika, potrebni su odgovori na mnoga pitanja koje sindikalci traže. Ukoliko odgovora ne bude, štrajk se nastavlja do potpune obustave rada, poručuju radnici.


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks