Tonemo u velika zaduženja, pad prihoda, a premijer optimista (Video)

Tonemo u velika zaduženja, pad prihoda, a premijer optimista (Video)

"Zaduženja se nastavljaju, pad direktnih poreza je evidentan, a postoji i gubitak projektovanog priliva novca iz dijaspore", reagovao je ekonomista Zoran Pavlović na izjavu premijera Srpske da je budžet stabilan i likvidan.  

Republika Srpska nema nikakvih problema sa budžetom, budžet je likvidan i redovno izmirujemo svoje obaveze rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković. Višković se hvali sa više novca od indirektnih poreza za Srpsku a kao uspjeh predstavlja isplatu penzije dva dana ranije.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je u ovoj Viškovićevoj tezi nekoliko stvari nejasno. "Zaduženja se nastavljaju, pad direktnih poreza je evidentan, a postoji i gubitak projektovanog priliva novca iz dijaspore", kaže Pavlović. On smatra da Vlada Republike Srpske vjerovatno ima plan ušteda ali da za sada nema najava smanjenja plata u javnom sektoru. Ekonomista Zoran Pavlović napominje da nema stvarne, dugoročne pomoći privredi koja je najbitnija za opstanak stabilnog sistema.

U opoziciji podsjećaju da je nastavljen trend zaduživanja što je donekle i očekivano ali da dodatno zabrinjavaju kamatne stope što samo po sebi govori o likvidnosti budžeta.

Radovan Višković je gostujući na RTRS-u najavio nastavak infrastrukturnih projekata koj su, tvrdi, bitni za očuvanje javne potrošnje.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks