Što se više vadi, Dodik sve dublje tone


Što se više vadi, Dodik sve dublje tone

Milorad Dodik što se više vadi i čupa, dodatno se upliće, ali i još dublje tone. “Slučaj ikona”, nakon što je pokrenuo diplomatski skandala, ali i otvorio pitanje veza ratnih plaćenika i državnog vrha RS, dobio je novi neočekivani obrt. Dodikovi saradnici sada odjednom tvrde da je njihov šef ruskom ministru Sergeju Lavrovu poklonio, zapravo - jeftin poklon, piše beogradski Blic.

Dodikov poklon je, od kako je izbio skandal pre deset dana preživeo žestoku transformaciju. Osnovanost argumenata Dodikovog kabineta postajala je sve upitnija kako su se glasnije postavljala pitanja: da li je ikona kradena i odakle mu?

Tako je za samo desetak dana nestalo 300 godina postojanja ikone, izgubila se i pozlata, pa i svaka vrednost od kako je Ukrajina zvanično preko Ministarstva kulture poručila: Vlasništvo Ukrajine!

Od izuzetno vredne ikone kojom se Dodik podičio, stigla je do one koja košta, eto oko 100 evra. Problem je samo što su režiseri svih ovih suprotnih tvrdnji isti - Dodik i njegovi ljudi iz kabineta.

Deseti dan od izbijanja skandala nastupio je Dodikov savetnik Radovan Kovačević koji je, odmah, naglasio da mora da "krene od početka i objasni o čemu se radi”. Učinio je to ovim rečima:

- Ikona naravno ima sentimentalnu vrednost. Vrednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrednost.

Da podsetimo ikona je na ‘put krenula’ kao poklon kojim se dičio i Dodik i njegova stranka. Objavili su i na tviteru - pozlata stara 300 godina. Naravno da je tako jer vrednom gostu iz Rusije poput Lavrova se ne daje bilo šta. Daje mu se najbolje, ali da se ne pretera.

MINUS 300 GODINA I PLUS 100 EVRA

Savetnik Kovačević nastavlja u sličnom tonu:

- Ono što je bitno, a što svako od gledalaca može da proveri, takve ikone je lako moguće pronaći na internetu. Ima ih jako mnogo i njihova cena se kreće od 100 do 200 evra - pojašnjava on.

“Blic” je pokušao da nađe na internetu ovakvu ikonu. Tražili smo i staru od 300 godina i sasvim novu. Međutim, nismo našli ni za 100 evra, niti tako oslikanog Svetog Nikolu. Posebno nismo našli da ima sve kao ova ikona, a to je na poleđini žig Ukrajinske Komisije koja je postojala do 1930. godine.

SAVETNIČKE MUKE

Dodikov savetnik praktično tvrdi da se takva ikona može naći baš svugde. Trebalo bi da zaključimo, baš svugde ali ne i u Ukrajini.

Dakle, da rezimiramo: Najavljen kao spektakularan poklon, dar za Lavrova, da nije na njemu oslikan Sveti Nikola što je zapravo i jedina vrednost, bio bi toliko tričav i bezvredan da nije vredan ni pomena ni pažnje. Nešto toliko materijalno bezvredno da u Dodikovom kabinetu nikome nije jasno otkud pomama - odakle je.

E tu dolazimo i do drugog dela nastupa savetnika Kovačevića. Priča se širi na “jednu porodicu iz Banja Luke”.

- Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu“ - samouvereno će Kovačevic.

Trebalo bi da zaključimo da nije sam Dodik nabavio ikonu, posebno ne sumnjivim kanalima. On je ispunio želju “jednoj porodici” stojeći pored Lavrova od kog mu mnogo toga u političkoj karijeri zavisi. I ta porodica ikonu je želela da pokloni samo Lavrovu i nikome drugom.

"JEDNA PORODICA"

Kada bismo nastavili da pratimo ono što pričaju Dodik i njegovi savetnici, trebalo bi da potražimo porodicu iz Banja Luke i pitamo ih otkud zadnjih 15 godina kod njih ikona i znaju li gde je bila pre, čitavih 285 godina, te kako su je nabavili pre 15 godina.

Međutim, kako je ovo ozbiljna i ne samo politička priča i kako je reč o ozbiljnom međunarodnom skandalu, koji nikako nije dobar ni za Republiku Srpsku, šali nema mesta. I dok u Dodikovom vađenju nije isključeno da se pojavi i ta “jedna porodica” i javno govori o ikoni, realnost nije naivna.

Kao što je i najavljeno, ikona je iz Rusije vraćena darodavcu. S druge strane, Ukrajinci ne miruju. Žig nesumnjivo dokazuje da je ikona njihova i angažovali su sve svoje resurse kako bi došli do odgovora na pitanje: Otkud ikona u vlasništvu Ukrajine u Bosni i Hercegovini”.

Čak ni ruski eksperti nemaju mnogo sumnji. I za njih je ikona najverovatnije crnim kanalima šverca stigla u BiH. Osnovano svi sumnjaju da je reč o ‘psima rata’, srpskim plaćenicima na ruskoj strani u ukrajinskom sukobu.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Dodik poklonio je Lavrovu ikonu 14 decembra.

Izvor: Blic