Tihomir Burzanović za Luču: -Vijesti- razaraju medijski prostor Crne Gore i dijele društvo (Foto)

Tihomir Burzanović za Luču: -Vijesti- razaraju medijski prostor Crne Gore i dijele društvo (Foto)

U intervjuu za portal Luča, dugogodišnji novinar i dopisnik agencije SRNA, Tihomir Burzanović koji je odnedavno i predsjednik Udruženja novinara Crne Gore, kazao je da je medijska scena u Crnoj Gori potpuno razorena.

“Imamo Javni servis koji uređuje predsjednik države, a vode DPS portparoli i jastrebovi, dok sa druge strane imamo koncern ili kancer „Vijesti“ koji bezobzirno i protivno volji glasača sa avgustovskih izbora, preuzima veliki broj državnih funkcija i to nezasluženo”, kazao je Burzanović.

Dodao je da je Ministarstvo za medije, koje bi po prirodi stvari trebalo da bude u resoru kulture, pripalo nekompetentnoj ministarki koja u pojedinim momentima pokazuje da nije ni približno sposobna za funkciju ministarke medija i da ponekad djeluje kao da ne zna „da li je došla ili pošla“.

“Zastrašujući podatak je da je u novu vlast ušlo 14 novinara i saradnika koncerna – kancera „Vijesti“ beskrupuloznim nastupima, kao da su glasači opozicije neznaveni i nemaju svoje kandidate, nego su im to vlasnici “Vijesti” oteli i postavili svoje ljude, koji su se pokazali kao katastrofalna rješenja. „Vijesti“, pored toga, na svoj način dodatno, svojom uređivačkom politikom, razaraju medijski prostor i dijele društvo u Crnoj Gori, ali i sa istim efektima kao i Javni servis”, ističe Burzanović.

Naš sagovornik kaže da je u novinarstvu u Crnoj Gori najprofitabilnije ponašanje „uljeza“, koji sa kratkim boravkom u ovom poslu, postaju javne ličnosti koje onda ostvaruju politički karijeru što dodatno kompromituje novinarsku profesiju.

“Prosto je nemoguće razdvojiti novinare i uljeze, jer su uljezi agresivniji i bezobzirniji, dok novinari – profesionalci ispaštaju. Neshvatljivo je i da politička elita i vlasnici medija u Crnoj Gori rade na tako dugom trajanju Javnog servisa. Valjda im postojeće stanje u tom mediju odgovara – što gore to bolje. Sa jedne strane vlasnici medija forsiraju, na taj način, lažni kvalitet svog medija, dok političari svoju nesposobnost opravdavaju neprofesionalnošću Javnog servisa. Javni servis treba zatvoriti i svima dati otkaze, a nakon toga formirati žiri ili komisiju za prijem profesionalaca i nepartijski neostrašćenih novinara”, ističe Burzanović.

Dodaje i da je suluda ideja političara i vlasnika medija da se spasu štampani dnevni mediji, kojih, za Crnu Goru, ima previše.

“Napravljen je dil političara i medija tako da političari daju državni novac vlasnicima štampanih medija, a oni za uzvrat prostor u njima izdaju za velike državne novce političarima. Tako imamo momenat da Vlada „spašava“ Pobjedu sa 100.000 eura i Dnevne novine sa oko 60.000 eura, odnosno spašava čovjeka koji je vlasnik Svetog Stefana, kao i skoro sa 40.000 eura dnevne novine “Vijesti” čiji vlasnici imaju banku. Nevjerovatna situacija gdje se onima koji imaju novac i kapital daje još novca od države, dok se novinarima ne daje ni novac, ni profesija, ni dostojanstvo ni sigurnost kako ekonomska tako ni bezbjednosna”, kaže Burzanović.

Foto: Igor Šljivančanin/skupština.me/Razgovor sa predsjednikom Skupštine - Tihomir Burzanović i Ivan Milošević

Prema njegovim riječima, sve ovo govori da je novinarstvo u Crnoj Gori, u jubileju -150 godina novinarstva, potpuno razoreno i da su novinari  poniženi, mobingovani i ucijenjeni.

“Sa druge strane, uljezi u novinarstvu su, tranzicijom vlasti, svojom bezobzirnošću i drskošću, zauzeli državne funkcije ambasadora, ministara, pomoćnika, savjetnika i drugih državnih funkcija mada za njih, kako je do sada praksa pokazala, nijesu dorasli, a da ne govorimo o tome da pomenute poslove ne obavljaju baš najsjajnije”, naglašava Burzanović.

Kako kaže, informacije i vijesti koje objavljuju mediji u Crnoj Gori su danas katastrofalno novinarski urađene, lošije nego ikada ranije.

“Sve one, bez obzira koji mediji ih objavljuje, imaju političku i stranačku obojenost, koja same vijesti dovodi do apsurda, humora i poprimaju ton sarkastičnosti. Danas se u Crnoj Gori može pričati o svemu sem o profesionalnom izvještavanju. Ono što je užas medijske scene je i nametanje tema koje nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom, njenom sadašnošću i realnošću. Sve vijesti i teme su ispolitizovane do neslućenih granica”, kaže Tihomir Burzanović.

U svemu tome, dodaje, su novinari nemilosrdno zloupotrebljavani i korišteni.

“Većina novinara u Crnoj Gori su danas na rubu egzistencije, bez profesionalnog dostojanstva i pod snažnim mobingom urednika i vlasnika”, zaključuje Burzanović.

Piše: Bojana Ćorović
Foto naslovna:  Facebook
Izvor: portalluca.me

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter