Tekuće obaveze -Pošta- za 7,9 miliona KM veće od tekuće imovine

Tekuće obaveze -Pošta- za 7,9 miliona KM veće od tekuće imovine

Tekuće obaveze “Pošta Srpske” prevazilaze tekuću imovinu preduzeća za 7,9 miliona maraka, što ukazuje na postojanje problema vezanih za nemogućnost servisiranja tih obaveza u dogovorenim rokovima i iznosima.

Navedeno je to u revizorskom izvještaju „Pošta Srpske“ za prošlu godinu koji je radila nezavisna revizorska kuća „Grant Thornton“.

U izvještaju je istaknuto da su kratkoročne obaveze “Pošta” na kraju 2020. godine iznosile 19,2 miliona KM, dok je tekuća imovina iznosila 11,3 miliona.

„Skrećemo pažnju tekuće obaveze preduzeća koje prevazilaze tekuću imovinu za 7,9 miliona. Ovaj indikator ukazuje na postojanje potencijalnih problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza preduzeća u toku redovnih operativnih aktivnosti kroz naplatu potraživanja u dogovorenim rokovima i iznosima“, dodaje se u izvještaju.

Sporna imovina

Revizori su objelodanili i da „Pošte Srpske“ za petinu imovine nemaju dokaz o vlasništvu.

„’Pošte’ posjeduju vlasničku dokumentaciju za 79,4 odsto nepokretnosti, dok se za 20,6 odsto nepokretnosti još uvijek vode aktivnosti oko uknjižavanja i obezbjeđivanja vlasničke dokumentacije“, piše u izvještaju.

„Pošte“ su na kraju prošle godine imale 2.451 radnika, odnosno 32 više nego godinu ranije. Troškovi zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda u 2020. godini iznosili su 46,7 miliona, dok su na kraju 2019. bili 43,8 miliona.

„Troškovi bruto zarada veći su za 1,7 miliona KM, a troškovi naknada za 937.990 KM i to zbog toga što se u 2020. godini povećala cijena rada sa 180 na 190 KM, a povećao se i broj radnika“, navode revizori.

Praksu zapošljavanja novih radnika „Pošte“ su nastavile i u ovoj godini o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Pošte Srpske“ gomilaju gubitke i radnike, kao što su nastavile i da se zadužuju kako bi poboljšale tekuću likvidnost.

Kao i većinu drugih preduzeća, ni „Pošte Srpske“ nisu mimoišli problemi koje je prouzrokovala pandemija virusa korona.

„S obzirom na to da su najveći sudovi, tužilaštva i druge javne institucije, obustavile rad u aprilu, to se reflektovalo i na pad fizičkog obima usluga za 22 odsto u odnosu na april 2019. godine. Sprovođenje mjera u cilju sprečavanja širenja korona virusa, te svakodnevno zatvaranje graničnih prelaza velikog broja država kod svih nadležnih poštanskih operatera u svijetu kao i kod nas, dovelo je do otkazivanja velikog broja avionskih linija koje se koriste za transport poštanskih pošiljaka, kao i smanjenja broja radnika u tokovima prenosa poštanskih pošiljaka“, dodaje se u izvještaju.

Piše: Marina Čigoja Ljubojević

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter