Šta sve prosječni stanovnik Republike Srpske može kupiti za 3,5 milijarde KM, koje neki u Srpskoj imaju?


Šta sve prosječni stanovnik Republike Srpske može kupiti za 3,5 milijarde KM, koje neki u Srpskoj imaju?

Zanimljiva matematika: Pred kraj još jedne godine koju nam pojedoše skakavci, u medijima se pojavila zanimljiva informacija u vezi sa procjenom ukupne vrijednosti kapitala koju posjeduje naše Sunce i Mjesec, naš najveći sin i zaštitnik prekodrinskih Srba, ujedno i najugledniji političar, privrednik, poljoprivrednik, narodni pjevač i književnik.

Kako saznajemo iz medija, ocjena zlih stranaca, ali i rodoljubive Bezbednosno-informativne agencije (BIA) je da Baja Veliki Srbindža posjeduje imovinu vrijednu tri i po milijarde KM!

Kad izgovorite ovu brojku naglas, to nam ne znači gotovo ništa (ko će razmišljati koliko u toj cifri ima nula) ali ako napravimo poneko poređenje, možda nam ono malo bliže dočara sliku ovog finansijskog Mont Everesta.

Pa da počnemo...

- Ukoliko pretpostavimo da je naš najvoljeniji zarađivao svaki mjesec 100.000 KM neto, a pritom je stezao kaiš i nikada nije potrošio ni marku (živio od ženine plate), vrijeme akumulacije do trenutnog kapitala bi bilo 243 godine i četiri mjeseca.

- Da je zarađivao svaki minut po milion KM, trebalo bi mu 58 sati, pod uslovom da ni jedan minut ne spava.

- Da je svaki dan sr*o po zlatnu polugu težine 100g, trebalo bi mu 9132 godine da dođe do love koju trenutno posjeduje. Dobro, devet milenijuma je dug period, pa hajde da pretpostavimo da je iz b*lje izvlačio kilo zlata dnevno. U ovom slučaju bi mu za tu rabotu trebala 91 godina!

Teško je i zamisliti izgled tog rektuma nakon tako dugotrajne manufakture.

Zanimljivo je komparacijom osvrnuti se i na aspekt socijalnih davanja i plata koje zarađujemo ...

- Ako jedan mjesečni obrok u javnoj kuhinji košta 90 KM, onda je Baja pojeo 39 miliona ovakvih mjesečnih obroka. Primio je i 36 miliona prosječnih dječijih doplataka.

- Zbog toga što nas naš najrođeniji čuva od svih spoljnih i unutrašnjih neprijatelja, zaradio je cifru od koje bi se 437 godina i šest mjeseci mogli isplaćivati borački dodaci za sve koji ih trenutno primaju.

- Prihodovao je 2.9 miliona prosječnih plata ili 2,5 miliona plata prosvjetnih radnika.

Nova godina je, a koje sve igračke su mogle da se kupe za te pare?

- Ako uzmemo u obzir da prosječna luksuzna vila košta četiri miliona KM, onda Lemi sebi može priuštiti njih 875!

- Mogao bi nabaviti 372 helikoptera po cijeni od 9,4 miliona KM koliko je 2018. godine platila Vlada RS za jedan, a mogao se odlučiti i da pazari 70.000 novih automobila Golf 7 (sa opremom do 50.000 KM).

Bezgranična je mogućnost drugih poređenja...

Ne treba da budemo na kraj srca, zaslužio je svaku marku! Krvav je to lebac...

Foto naslovna: mojahercegovina.com
Izvor: Facebook/Ću Ćeš Će Ćemo Ćete Će

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter