Šta se sve ponovo prebrojava!? CIK Odluka -po službenoj dužnosti- Prebrojavanje u četvrtak u 15:30 (Video)

Šta se sve ponovo prebrojava!? CIK Odluka -po službenoj dužnosti- Prebrojavanje u četvrtak u 15:30 (Video)

Na osnovu Naredbe Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u četvrtak, 13.10.2022. godine u 15:30 sati će početi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Akreditovani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i nezavisnih kandidata, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja.

Tri javna RTV servisa u Bosni Hercegovini (RTVBiH, RTVFBiH i RTRS), ukoliko pokažu interes, mogu UŽIVO u cjelosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Isto će biti omogućeno i drugim zainteresiranim medijima u BiH.

Na ovaj način je Centralna izborna komisija BiH blagovremeno obavijestila javnost, izborne posmatrače i medije o početku otvaranja vreća i kontrolnog ponovnog brojanja glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

PONOVO SE BROJE GLASOVI NA JOŠ 45 BM

Danas je Centralna izborna komisija BiH na 62. sjednici donijela i novu Naredbu prema kojoj se, u cilju pravilnog objedinjavanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje je broj glasova za kandidata veći od ukupnog broja glasova koje je osvojio politički subjekt ispred koje je ovjeren za učešće na izborima, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 45 redovnih biračkih mjesta za nivo Pralamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH, Narodna skupština RS i skupštine kantona.

Naredba će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatrat će se da je danom objave dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditiranim posmatračima.

O terminu početka postupanja Glavnog centra za brojanje po današnjoj Naredbi Centralne izborne komisije BiH javnost će biti blagovremeno informirana.

Izvor: istinito.com

CIK donio odluku da se ponovo broji dio glasova za entitetske i državni parlament

Centralna izborna komisija donijela je na današnjoj hitnoj sjednici odluku da se izvrši ponovno brojanje glasova sa 45 redovnih biračkih mjesta za skupštine kantona, Parlament FBiH i BiH te NSRS, a sve zbog utvrđenih nepravilnosti.

Ponovno prebrojavanje vršiće se sa 11 biračkih mjesta za PSBiH, 14 Parlament FBiH, 3 NSRS i 17 skupština kantona, a brojaće se glavnom centru za brojanje u Zetri.

Ova odluka donesena je zbog “matematičkih nelogičnosti” jer su pojedini kandidati imali više glasova od njihovih političkih partija, navedeno je na sjednici.

Odluka o ponovnom brojanju glasova na 45 biračkih mjesta u BiH donesena je jednoglasno.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić ovu odluku nazvala je istorijskim presedanom, rekavši da postoji ogromno nerazumijevanje na terenu tome šta zapravo CIK radi.

“Bojim se da se jako slabo prate izmjene i dopune Izbornog zakona i želim skrenuti pažnju javnosti da je visoki predstavnik u članu 6.7 unio izmjenu koja nam je dala mogućnost da po službenoj dužnosti naredimo centrima za brojanje da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti”, kazala je Hadžiabdić, dodavši da su u ovom trenutku ove radnje CiK-u neophodne.

Drugi član CiK-a Vlado Rogić rekao je da je ovo ponovno brojanje bez obzira kako ga nazivali.

“Obesmislili smo postupak ponovnog prebrojavanja koji je propisan zakonom”, dodao je Rogić.

 

Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je najčistija stvar da se prebroje sva izborna mjesta i da se utvrde rezultati.

“Kada odlučuje po službenoj dužnosti CIK ima ovlasti da poduzme mjere kojim se otklanjaju utvrđene nepravilnosti. To je suština naredbe koju smo izdali jučer i nemaju nikakve veze sa zahtjevima za ponovnim brojanjima ili zahtjevima za ponavljanje izbora. Ovako postupamo zbog zaštite čistoče i integriteta izbornog procesa”, zaključio je Bakalar.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj hitnoj sjednici donijela odluku o ponovnom prebrojavanju glasačih listića za predsjednika Republike Srpske zbog “neregularnosti i matematičkih nelogičnosti”, što je izazvalo brojne reakcije u Republici Srpskoj.

Foto naslovna: CIK Centar za brojanje
Video: Izbori BiH/youtube.com
Izvor: Avaz/Klix/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter