Šta se sve događalo na suđenju Dodiku - Suđenja svake srijede - Termini za decembar i januar (Video)


Šta se sve događalo na suđenju Dodiku - Suđenja svake srijede - Termini za decembar i januar (Video)

Završeno ročište Dodiku; Suđenje će se odvijati svake srijede; Sudija dao datume ročišta za decembar ove i januar iduće godine; Nije moguće prebaciti suđenje iz Suda BiH na bilo koji entitetski sud

Završeno je prvo ročište suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, v.d. direktoru "Službenog glasnika RS", zbog neizvršenja odluka visokog predstavnika za BiH.

Bila je to statusna konferencija na kojoj su dogovorena pravila i termini suđenja koje su akceptirale i odbrana i tužilac i moraju se ponašati u skladu sa istima.

Dodikova odbrana zahtijevala je da se suđenje prebaci u Banjaluku, na šta je sudija Mirsad Strika odgovorio da će o tome odlučiti Apelaciono vijeće Suda BiH i da se suđenje nastavlja.

Dodik je, nakon suđenja izjavio, da je Strika odbio zahtjev, te da će se žaliti Apelacioniom vijeću Suda BiH.

Sudija je obavijestio Dodika, Lučića i njegov advokatski tim da će se ročišta održavati svake srijede i dao datume održavanja ročišta u decembru ove i januaru 2024. godine. 

Dodikov zahtjev da se suđenje prebaci u Banjaluku je potpuno besmislen i, praktično, nemoguć.

Sud BiH je nadležan za krivična djela iz Krivičnog zakona BiH.

Ne postoji nijedan drugi sud u BiH koji može suditi za krivična djela iz Krivičnog zakona BiH. 

Krivično djelo za koje se terete Dodik i Lukić inkorporirano je u Krivični zakon BiH.  

 

Anto Nobilo, član advokatskog tima Milorada Dodika rekao je da, u slučaju da Apelaciono vijeće Suda BiH odbije njihov zahtjev za prebacivanjem suđenja u Banjaluku, proces se nastavlja 20.12.o.g.

 

Piše: Slobodan Vasković
Video: N1 BiH/N1 BiH
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Dodik: Kada mi zabrane (politički rad), onda ću formirati udruženje za nezavisnost Republike Srpske

Milorad Dodik je pod teškim stresom i strahom zbog suđenja u Sarajevu, po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH.

Iako se, nakon statusne konferencije u Sudu BiH, pokušao ponašati kao da ga se sve mnogo ne tiče i uzgred nastavio brutalno vrijeđati strane diplomate, Dodik ipak nije uspio da sakrije svoje stvarne strahove od Suda BiH.

Štaviše, on je u jednom trenutku izjavio da će prihvatiti odluku Suda BiH, ukoliko bude osuđujuća, kao i ako, uz tu presudu, bude donešena zabrana da se nastavi baviti političkim djelovanjem.

“Misle da će Miloradu Dodiku zabraniti politički rad? To očekuje pola ovdje u Federaciji. Pa ja da  vam kažem, kad se prestanem baviti, samo ću biti oslobođen ove javne odgovornosti kao predsjednik Republike da poneke stvari ipak. A onda ću formirati, kada mi zabrane, onda ću formirati udruženje za nezavisnost Republike Srpske”, rekao je Milorad Dodik.

Nema dileme da je Dodik ovom rečenicom pokazao da, ako ništa drugo, duboko razmišlja o procesu koji se vodi protiv njega, da ga se plaši, ali i da itekako računa da bi mogao biti presuđen i da će mu biti zabranjeno političko djelovanje.

Izjava djeluje tako kao da je Dodik spreman prihvatiti takvu odluku Suda BiH, ali, bez obzira što nije uspio da se iskontroliše, Dodiku se ništa ne može vjerovati.

Zato je jasno da je ovom izjavom pokazao da nije uopšte siguran u to da ima načina da pobijedi u Krizi koju je sam otvorio i u koju je upao.

Što se tiče osnivanja NVO, to je njegova prastara ideja; Ranije je tvrdio da će naučiti i engleski jezik; Sada to nije ponovio. 

 

Piše: Slobodan Vasković
Foto naslovna: RTRS/Printscreen
Video: Vijesti.ba
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter