Šta se događa sa energetskom situacijom? Bog spasio Srpsku od energetskog kolapsa


Šta se događa sa energetskom situacijom? Bog spasio Srpsku od energetskog kolapsa

Zbog rasta cijena ogrevnog drveta i peleta brojni građani u Srpskoj ove zime koriste struju kao energent za zagrijavanje kuća i stanova. Iako su se mnogi pribojavali energetskog kolapsa, dešava se nešto sasvim suprotno.

Naime, prema podacima koji su CAPITAL-u ustupljeni u “Elektrokrajini”, preduzeću koje pokriva 248.000 domaćinstava, potrošnja struje u oktobru i novembru ove godine manja je nego u istim mjesecima prošle.

Tako su u oktobru 2021. domaćinstva potrošila 73,4 gigavata struje. To je za 4,7 gigavata više nego što je obračunato u desetom mjesecu ove godine, kada je ta protrošnja iznosila 68,7 gigavata.

U novembru prošle godine izmjerena je ukupna potrošnja od 76,7 gigavat časova, a isti mjesec ove godine ona je bila 75,9 gigavat sati.

Razloge manje potrošnje prije svega treba tražiti u povoljnim vremenskim uslovima, odnosno višim temperaturama u odnosu na isti period prošle godine.

U “Elektrokrajini” su svjesni činjenice da se struja nakon poskupljenja ostalih energenata nametnula kao rješenje, što ih nikako ne raduje jer i dalje strepe od preopterećenja lokalne mreže i poremećaja u isporuci.

Navode da u Banjaluci postoje čitava stambena naselja i zgrade koje su proteklih godina za zagrijavanje stanova i poslovnih prostora koristile centralne kotlovnice na pelet, drvnu sječku i druge energente, a sada masovno prelaze na grijanje uređajima na električnu energiju.

“Imamo saznanja da se preko 5.000 od ukupno 7.000 korisnika tih kotlovnica odjavilo sa istih i da prelaze na individualno grijanje električnom energijom, iako te zgrade uopšte nisu elektroenergetski projektovane za takvu vrstu potrošnje električne energije”, napominju oni.

Ako nemaju drugog izbora, građanima savjetuju da koriste uređaje koju su visoko efikasni.

“Inverter klime i druge vrste toplotnih pumpi za jedan kilovat utrošene električne energije najčešće isporuče od tri do pet kilovata toplotne energije. S druge strane, sve vrste grijalica poput kalorifera, konvektora, uljnih radijatora, termoakumulacionih peći i i slično, za jedan kilovat utrošene struje isporuče istu količinu toplotne energije”, savjetuju u Elektrokrajini.

Podsjećamo, u prvom dijelu godine vrijeme nikako nije išlo na ruku Elektroprivredi Republike Srpske.

U nedostatku padavina akumulacije na hidrocentralama su bile prazne pa je došlo do velikih podbačaja u proizvodnji struje. U posljednjim mjesecima ove godine to im se kompenzuje kroz lijepo vrijeme i manju potrošnju struje.

Piše: Dejan Tovilović
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter