Šta se događa na granici tri države? Tone otpada plutaju rijekom Drinom kod Višegrada (Foto)


Šta se događa na granici tri države? Tone otpada plutaju rijekom Drinom kod Višegrada (Foto)

Još jedan u nizu ekoloških incidenta kod Višegrada. Nakon poslednjih poplava Drina je sa pritokama u akumulaciju višegradske hidroelektrane donijela tone plutajućeg otpada.

Prema procjenama ekologa u akumulaciono jezero Hidroelektrane “Višegrad” do lačanice, kilometer uzvodno, nakon poslednjih velikih popolava stiglo je iz sliva rijeke Drine od pet do deset hiljada metara kubnih plastičnog otpada i drveta stvorivši još jedan u nizu ekoloških incidenata pred jednim od najvećih turističkih gradova u Republici Srpskoj.

“Ovaj put je najveći dio otpada došao iz gornjeg sliva rijeke Drine. Aktivisti “Eko centra” redovno obilazimo teren u ovakvim situacijama kao što smo uradili i Pračom prema Rogatici odakle je doplovilo dosta plutajućeg otpada. Drugi dio otpada dolazi rijekom Lim ali ne kao prije jer su u Srbiji na rijeku stavili lančanice", kaže Dejan Furtula, predsjednik “Eko centra” iz Višegrada.

On dodaje da i na područjuu Rudog ima dosta nelegalnih deponija ali već aktivisti Centra za životnu sredinu iz Banja Luke i ekolozi iz tog grada rade na saniranju deponije u Omačini.

“U opštinama Srbije na Limu postavljene su lančanice a oni  imaju najbolju mehanizaciju i najbrže čiste akumulaciona jezera", ističe Furtula. 

Brojni sastanci ministara ekologije Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i ekoloških organzacija daju već prve rezultate u spriječavanju da manje plutajućeg otpada stiže do Višegrada.

Direktor “Limskih hidroelektrana” Predrag Šaponjić navodi da su u hidroelektranama na Limu  uradila studiju o uklanjanju plutajućeg otpada kako bi ga se što prije riješili .

“Poznato je  da Lim protiče kroz pet opština u Crnoj Gori i tri u Srbiji a na njegovim obalama živi oko 140.000 stanovnika", ističe Šaponjić. 

Preduzeće “HE na Drini” angažovalo je dosad  posebnu ekipu i mehanizaciju za čišćenje smeća koje je stizalo iz oko 20 opština Crne Gore, Srbije i Republike Srpske do Višegrada.

“Mi se zalažemo da ministarstva za ekologiju pokrenu akciju da svaka opština postavi lančanice na svom području na rijekama i da vidimo odakle najviše otpada dolazi, jer je sad Viešgrad postao regionalna deponija smeća iz gornjeg sliva rijeke Drine", zaklučuje Dejan Furtula.

Ali dok se ovaj problem konačno ne riješi dotle će zeleonokom ljepoticom Drinom do Višegrada ploviti plastične boce, autogume, burad, bačeni kućanski aparati i drveće stvarajući mučnu sliku svima koji vide ovaj prizor. 

Foto naslovna: BN
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter