Šta se brojalo, na osnovu čega su proglašeni rezultati izbora, zašto još nema izvještaja s kontrolnog brojanja?


Šta se brojalo, na osnovu čega su proglašeni rezultati izbora, zašto još nema izvještaja s kontrolnog brojanja?

"Кažu pravda spora kao kornjača, ali kida kao lav". Bukvalno 80% biračkih mjesta u Republici Srpskoj, tako nam je rečeno, smo imali, po mojoj ocjeni organizovano pogrešno pakiranje, dakle da u vrećama u kojima su trebali biti glasački listići za određenu utrku, nisu bili ti listići nego neki drugi"...

"Nemoguće je da izborni proces koji se nije mijenjao 20 godina imamo takve probleme uopće pronalaženja biračkog materijala koji treba ponovno i kontrolno da prebrojavamo. Bukvalno 80% biračkih mjesta u Republici Srpskoj, tako nam je rečeno, smo imali, po mojoj ocjeni organizirano pogrešno pakiranje, dakle da u vrećama u kojima su trebali biti glasački listići za određenu utrku, nisu bili ti listići nego neki drugi".

Ovu izjavu Željka Bakalara, člana CIK-a, jutros na fejsbuk profilu je objavila Jelena Trivić, potpredsjendica PDP-a, koja je bila kandidat za predsjendika Republike Srpske na prošlim izborima.

Ona je u objavi postavila pitanje za članove CIК-a:

"Šta se onda brojalo, na osnovu čega ste proglasili rezultate izbora za predsjednika Republike, Zašto nikada niste objavili izvještaj s kontrolnog brojanja?"

"CIК je još na dan proglašenja rezultata dobio službeni zahtjev od nas da nam prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama dostavi izvještaj sa kontrolnog brojanja. Do danas to nisu učinili. Ali izvještaj u određenoj formi postoji i jasno ukazuje na to da su se izbori morali ponoviti i da bi to bila jedina moguća odluka CIК-a obzirom na količinu krađa i nepravilnosti koje su utvrđene", navodi se u objavi i dodaje;

"Nakon Suada Arnautovića i njegovog javnog priznanja o famoznih 13.000 ukradenih glasova koji su utvrđeni samo upoređivanjem zapisnika i stanja u vrećama, ovaj član CIК otvoreno priznaje da su imali sabotaže biračkih odbora u dostavljanju rezultata, te da na 80% mjesta u Republici Srpskoj u vrećama nije bio onaj materijal koji je trebao biti prebrojan".

Naglašava da su članovi CIК zajedno sa onima koji su nalogodavci i izvršioci organizovane krađe izbora, a za koje je već podnesena krivična prijava, saučesnici u tom krivičnom djelu.

"Ne zna se na osnovu čega su objavili rezultate uprkos brojnim neregularnostima koje su i sami naveli tokom sjednice održane 27.10. prošle godine kada su rezultati proglašeni. Zbog njihovog saučestvovanja i neosnovanog proglašenja rezultata i protiv članova CIК biće podnesena krivična prijava", najavila je Jelena trivić.

Ne zanima me ko ih je pritiskao,kaže ona i dodaje, a možda su i dobro "omastili brke" da obustave kontrolno brojanje i uprkos svim krađama proglase rezultate. 

"Čitam negdje i da se Šmit preznojavao juče pred Evropskim parlamentom. Sjetimo se njegove čuvene rečenice o "manjim tehničkim nepravilnostima. Кažu da je pravda spora kao kornjača, ali kida kao lav....", zaključila je Jelena Trivić.

Uz objavu ona je postavila na fejsbuk profilu i video snimak gostovanja Željka Bakalara, člana CIK-a, u dijelu kada govori o "nepravilnostima koje su pratile izborni proces u Srpskoj:

 

Video: VideoTTeka/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter