Šta radi MUP Srpske? Hoće li -pasti- istraga protiv Aljoše Borkovića zbog nezakonitog pribavljanja dokaza?

Šta radi MUP Srpske? Hoće li -pasti- istraga protiv Aljoše Borkovića zbog nezakonitog pribavljanja dokaza?

Ugrožena je istraga protiv poznatog hakera Aljoše Borkovića, često pominjanog u predmetu surovog ubistva banjalučkog studenta Davida Dragičevića, koji je nedavno ponovo hapšen u policijskoj akciji "Kupa".

Mobilni telefon koji je bio u vlasništvu Aljoše Borkovića iz Banjaluke koji je uhapšen 31.marta 2022.godine, više puta je bio uključivan na području „Kasarne Zalužani“, navodi se u vještačenju koje je za potrebe odbrane uradio sudski vještak informatičke struke.

„U ovom nalazu ja kao vještak izražavam mišljenje da je mobilni telefon Samsung Galaxy S21 ultra 5G bio uključen dana 07.04.2022. godine u 12:58 sati na lokaciji “Kasarna Zalušani” i da je putem svog “Offline Finding” servisa uspio poslati svoju lokaciju“, stoji u pomenutom nalazu.

Borković je lišen slobode u policijskoj akciji „Kupa“, zbog sumnje da je na neovlašten način pristupio računarskoj mreži i iznudu na štetu jedne firme u Republici Hrvatskoj.

Kako Gerila saznaje, tom prilikom je izvršen i pretres porodične kuće u kojoj živi Borković, poslovnih prostorija koje koristi, kao i još jednog stana, a tom prilikom su Borkoviću, kao i njegovoj supruzi oduzeti mobilni telefoni, lap topovi, hard diskovi, USB uređaji i ostala elektronska oprema.

Sva oduzeta oprema je na osnovu naredbe Osnovnog suda u Banjaluci deponovana i čuva se u depozitu koji se nalazi u “Centru za obuku u Zalužanima”, a prethodno je zapakovana i fotografisana.

Međutim, prema saznanjima iz istrage, Sud u tom periodu nije donio naredbu da se nad navedenom opremom smije raditi digitalna forenzika, to jeste koristiti za potrebe istrage.
Ipak, servisi i aplikacije koji se nalaze u Samsung telefonu otkrili su da je mobilni telefon Aljoše Borkovića više puta upaljen u period od 31.03.2022godine do 07.04.2022.

Riječ je o aplikacijama koje se koriste u slučaju nestanka, to jeste gubljenja ili otuđenja telefona), a koje na precizan način pokazuju vrijeme i tačnu lokaciju kada je odrađeni uređaj bio korišten.

Riječ je prije svega o aplikaciji https://findmymobile.samsung.com/#home  koja radi i u offline modu. Prema fotografijama koje su dostavljene vještaku informatičke struke, na području Kasarne u Zalužanima, najmanje 47 puta je upaljen mobilni telefon Aljoše Borkovića.

“Sa velikom sigurnošću možemo tvrditi da je u tom momentu 07.04.2022. godine u 12:58 mobilni telefon Samsung Galaxy S21 ultra 5G (SM-G998B) sa IMEI brojem 354***** bio uključen i da je uspio uspostaviti komunikaciju sa najbližim Samsung uređajima koji koriste servis “Offline Finding” i poslati svoju lokaciju pomenutom korisniku.
Uvidom u zaglavlje poslatog maila utvrđena je njegova autentičnost, odnosno odakle je sam mail poslan, odnosno koji su server korišteni prilikom slanja maila korisniku.
Što se tiče fotografija koje su mi povjerene njihov sadržaj upućuje da je mobilni telefon Samsung Galaxy S21 ultra 5G  i ranije uključivan na istoj lokaciji, ali svakako ja kao vještak nisam imao uvid u uređaj na kojem su slike napravljene, niti sam u ta vremena imao pristup informacijema sa web mjesta https://findmymobile.samsung.com/ tako da tvrdnje sa sadržaja ne mogu sa sgurnošću potvrditi”,
navodi se u izvještaju vještaka.

Odbrana sumnja da su pripadnici MUP-a Republike Srpske pokušavali da dešifruju, odnosno otključaju pomenuti telefon, bez odobrenja Osnovnog Suda i Tužilaštva u Banjaluci.

Gerila saznaje da je isto pokušano i sa telefonom Borkovićeve supruge.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter