Evo šta je vlast uradili od zdravstva i UKC RS? -Neću da ćutim pa taman dobila otkaz, mi više nemamo lijekova- (Video)

Evo šta je vlast uradili od zdravstva i UKC RS? -Neću da ćutim pa taman dobila otkaz, mi više nemamo lijekova- (Video)

Medicinska sestra ogorčena na rukovodstvo UKC Srpske. Dobar dan svijete. Tu je i maska da bude sve po protokolu, a kod nas je najvažnije da je sve po protokolu, a kako se ljudi osjećaju i kako žive to uopšte nije važno. I to je vjerovatno po nečijem protokolu.

Ovo je u video obraćanju kazala Vanja Subašić, viša medicinska sestra, koja naglašava da će se uvijek boriti za pravdu pa makar, kako je navela, sutra dobila otkaz.

Navodi da je ogorčena i ljuta na kliniku i rukovodstvo, koje je, kako je navela, “dno dna”.

– Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo… Ovo je dno dna – kazala je ona.

Dodaje da joj kolegica leži na klinici i da je teški onkološki pacijent.

– Ona je u teškom stanju jer nema lijekova… Dobila sam spisak lijekova koje moram da nabavim – ja ili njena porodica koji koštaju preko 300 KM i to samo za dan dva…- navela je ona i dodala da za ležanje u bolnici teški pacijenti moraju imati po par hiljada maraka kako bi nabavili lijekove koji su im potrebni za liječenje, prenosi BN.

 

– Ovo je strašno, kako žena da se oporavi. Žena je u teškom stanju a mora da razmišlja kako nabaviti lijekove…Kažu – refundiraće!… Ovo je strašno, neću ružno da se izražavam, ali ovo rukovodstvo i ovaj sistem ne zaslužuju lijepe riječi. Da je moje dijete u pitanju ja bi nekog odrobijala – kazala je Vanja Subašić, ogorčena medicinska sestra zaposlena u UKC Republike Srpske.

Izvor: srpskainfo.com

UKC RS priznaje da nema lijekova ali imaju opravdanja - Krivi tenderi i zakoni, ne može se brzo i jednostavno uzimati provizija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

"Ne ulazimo u poriv njenog javnog istupa" Iz UKC Srpske odgovorili na optužbe medicinske sestre. U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je više od 1.000 na hospitalnom liječenju, a više od 3.000 ih se ambulantno pregleda.

Ovo su poručili iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, reagujući na istup medicinske sestre Vanje Subašić, koja je u obraćanju putem snimka na društvenim mrežama naglasila da u UKC Srpske nema lijekova za onkološke pacijente, te da je rukovodstvo “dno dna”.

U UKC Srpske naglašavaju da društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove, jer postoje jasno utvrđeni mehanizmi kojim se isti rješavaju. 

Dodaju da medicinski profesionalci ove zdravstvene ustanove neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata, što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije.

– Kako bi javnost, a i naši građani bili upoznati sa istinom važno je naglasiti da kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sprovodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, pa tako i za UKC Srpske. Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou. Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd. Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer, kako je i sama rekla, u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži – navodi se u saopštenju.

U UKC Srpske naglašavaju da, iz etičkih i moralnih razloga, nemaju namjeru da bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put „razvlače“ po medijskom prostoru, kako bi se „opravdali“ za svoj rad.

– Takođe, nemamo namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja izvijesne radnice. Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske – poručuju iz UKC Srpske.

Piše: Maja Radoja 
Video: BN TV/youtube.com
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter