Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila indijsku vakcinu -Kovaksin- za hitnu upotrebu


Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila indijsku vakcinu -Kovaksin- za hitnu upotrebu

Kovaksin" je sedma vakcina koja je dobila podršku SZO. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je odobrila vakcinu "Kovaksin" protiv kovida-19 za hitnu upotrebu, koju proizvodi indijska farmaceutska kompanija "Barat biotek".

- Tehnička savetodavna grupa je utvrdila da vakcina Kovaksin ispunjava standarde SZO za zaštitu od kovida-19, te da je korist od vakcine daleko veća od rizika i da se vakcina može koristiti - navodi SZO u tvitu.

Očekivalo se da će savetodavna grupa SZO doneti odluku o "Kovaksinu" još prošle nedelje, ali je zatražila dodatna pojašnjenja od "Barat bioteka" pre sprovođenja konačne procene rizika.

"Kovaksin" je, takođe, bio "pod lupom" Strateške savetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju SZO, koja je preporučila njegovu upotrebu u dve doze, sa intervalom od četiri nedelje, u svim starosnim grupama od 18 i više godina.

Kovaksin je sedma vakcina koja je dobila podršku SZO, nakon što su "zeleno svetlo" dobile vakcine "Fajzer/Biontek", "Moderna", "AstraZeneka", "DŽonson i DŽonson", "Sinovak" i "Sinofarm".

Ovim potezom je, kako ocenjuje Rojters, otvoren put da ova vakcina bude prihvaćena kao validna vakcina u mnogim siromašnim zemljama.

Foto naslovna: AP/Tanjug
Izvor: telegraf.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter