Svjedočenje kćerke pogunulog borca o poniženjima dok 8 god. sa diplomom čeka bilo kakav posao u Zvorniku (Video)


Svjedočenje kćerke pogunulog borca o poniženjima dok 8 god. sa diplomom čeka bilo kakav posao u Zvorniku (Video)

Željana Trifković imala je svega godinu dana kada joj  je otac poginuo u Ilijašu, avgusta 1992. godine, kao borac na prvoj liniji u uniformi Vojske Republike Srpske. Njena majka nikada nije dobila nikakav posao, iako je njen suprug u 28-oj godini dao mladi život za Republiku Srpsku, othranila je i izvela na put dvije devojčice koje oca nisu ni zapamtile. Početkom 1996. godine su iz Ilijaša, nakon potpisivanja Dejtona, Trifkovići izbjegli u Zvornik, a država za koju je otac i suprug poginuo odnosila se prema njima kao najgora zla maćeha!

Mlađa kćerka Željana završila je državni fakultet 2014. godine, i već 8 godina pokušava naći bilo kakav posao. Iako bi po zakonu djeca pogunulih boraca Vojske Republike Srpske trebala imati prednost na konkursu, Željana je uvijek završavala kao prva ispod crte, jer nije član i aktivista vladajuće stranke i režima, nema bogate i uticajne roditelje da je „poguraju“! U međuvremenu, tragajući za bilo kakvom poslom, postala je majka dvije djevojčice, obraćala se na bezbroj adresa ali sve je uzalud.

Njen suprug otišao je da radi u inostranstvo i vozi kamione, jer ovdje nije bilo posla, pa i Željanina djeca, kao i ona, na neki način odrastaju bez oca. Iako je u više navrata odlazila na razgovor kod gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, saopštila kakva je situacija i okolnosti, umjesto podrške i razumjevanja naišla je na psovke, uvrede i poniženja. Ovo je nažalost samo jedan u nizu primjera i slika ponašanja bahatih moćnika, jer stara poslovica kaže da sit gladnom ne vjeruje, pa je Željana na kraju odlučila da sa majkom otvori dušu i kaže javnosti kakva je poniženja doživjela boreći se da obezbjedi bilo kakav posao, egzistenciju i život dostojan čovjeka svojoj djecu i porodici.

U toku je konkurs za prijem nastavnika razredne nastave u Kozluku kod Zvornika, na koji se Željana prijavila, i da se poštuje zakon trebala bi biti primljena jer ima najviše bodova, kao kćerka pogunulog borca koja 8 godina čeka na posao. Slavica Đukić, direktorica Osnovne škole Petar Kočić  u Kozluku, inače kadar DRPOS-a, mora biti svjesna da su njen rad i konkursi pod mojom i lupom javnosti, i da će snositi žestoke posledice, od javnog pritiska do krivičnih prijava, ako bude zloupotreba i namještanja konkursa, i ako zbog političke, klasne i druge nepodobnosti ponovo eliminiše Željanu!

Pogledajte emotivno svjedočenje Željane Trifković, kćerke pogunulog borca Vojske Republike Srpske, i njene majke o dešavanjima u pokorenom Zvorniku i odnosu moćnika i vlasti prema boračkoj populaciji i ovoj kategoriji stanovništva..


VIDEO:

 

Autor: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter