Svi tenderi su za -porodične firme- a ovi se bune? Rodbinske veze, -Prointer- i nova fiskalizacija Srpske


Svi tenderi su za -porodične firme- a ovi se bune? Rodbinske veze, -Prointer- i nova fiskalizacija Srpske

Preduzeće „Planet soft“ zatražilo je od Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH  hitnu obnovu postupka po njihovoj žalbi, a u vezi sa tenderom za nabavku sistema fiskalizacije u RS teškim 37 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Kao razlog su naveli sukob interesa, odnosno činjenicu da je članica KRŽ-a, koja je učestvovala u donošenju odluke u korist „Prointera“, u stvari sestra bivše direktorke u „Prointeru“, a današnje menadžerke Infinity International Group, čiji je „Prointer“ član.

Podsjećamo, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nedavno je odbacila žalbu „Planet softa“ koji je bio nezadovoljan odlukom Poreske uprave RS da ih izbaci iz trke za tender vrijedan 37 miliona KM.

Time je „Prointer“ ostao sam u trci za taj unosan državni posao.

Međutim, konzorcijum koji predvodi „Planet soft“ ne miri se sa takvim ishodom te je Kancelariji uputio zahtjev za obnovu postupka po hitnom postupku.

„Zahtjev za obnovu postupka podnosimo zbog postojanja sukoba interesa člana Kancelarije za razmatranje žalbi Jelene Račić, koja je učestvovala u donošenju osporavanog rješenja te očiglednog i nezakonitog postupanja prilikom donošenja osporavanog rješenja“, navodi se u dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a.

„Planet soft“ je zatražio da ova članica bude izuzeta prilikom odlučivanja u predmetnom postupku.

„Podnosilac zahtjeva ukazuje da je Jeleni Račić rođena sestra Slobodana Račić Đukić. Naime, Slobodana Račić Đukić bila je zaposlena u kompaniji ’Prointer ITSS’ na poziciji operativnog direktora od juna 2016. do avgusta 2021. godine, a od avgusta 2021. godine, prelazi na poziciju menadžer za razvoj poslovanja u Infinity International Group na kojoj se nalazi i danas. Veoma važno je skrenuti pažnju da je ’Prointer’ član Infinity International Group, te je kao takav izabran za jedinog kvalifikovanog kandidata u predmetnom postupku nabavke“, navodi se u zahtjevu „Planet softa“.

Zaprijetili su da će, ukoliko KRŽ po hitnom postupku ne obnovi sporni postupak, uz obavezno isključivanje člana KRŽ koji se nalazi u sukobu interesa, podnijeti krivične prijave nadležnom tužilaštvu, protiv svih članova koji su učestvovali u donošenju spornog rješenja.

Podsjećamo, Poreska uprava RS je polovinom prošle godine raspisala tender za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj, ali on još nije okončan.

Naime, Poreska uprava je tek početkom ove godine uspjela da završi postupak pretkvalifikacije za ovaj posao u kojem je kao jedinog kvalifikovanog ponuđača ocijenila „Prointer“, firmu koja je uglavnom i poznata po unosnim ugovorima sa javnim sektorom Srpske.

Takvim ishodom nije bio zadovoljan „Planet soft“ i firme koje su sa njim u grupi zbog čega su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi.

Međutim, ni tu nisu imali više uspjeha jer je KRŽ odbacila njihove navode.

Piše: Marina Ljubojević
Foto naslovna: Pixabay
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter