Svi su izdajnici sem vlasti! Potvrđeno: Vlada RS utvrdila prijedlog zakona o -stranim agentima-


Svi su izdajnici sem vlasti! Potvrđeno: Vlada RS utvrdila prijedlog zakona o -stranim agentima-

Nevladine organizacije, brojna udruženja građana i međunarodne organizacije su ovaj zakon proglasile za još jedan u nizu represivnih zakona u Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je na jednoj od telefonskih sjednica usvojila prijedlog zakona o nevladinim organizacijama i poslala ga u parlamentarnu proceduru. Sve je, saznaje Gerila info, urađeno na brzinu i tajno, jer je juče zvanično istekao rok za slanje prijedloga u NSRS.

Ako je neko i mislio da će Vlada odustati od Zakona o NVO za koji su aktivisti, brojne organizacije i mediji tvrdili da je još jedan u nizu represivnih to se nije desilo.

Vlada je na jednoj od sjednica o kojima javnost nije bila obaviještena usvojila prijedlog zakona o nevladinim organizacijama.

Gotovo pred sam istek šestomjesečnog roka. Da je Vlada utvrdila zakon potvrđeno je i iz Ministarstva pravde RS.

Prijedlog će se tako naći pred poslanicima na nekoj od narednih redovnih sjednica, a na posljednjoj redovnoj sjednici koja je održana prije dvije sedmice, utvrđeno je da će se o zakonu odlučivati u prvom kvartalu.

Da to Vlada nije uradila smatralo bi se da je odustala od tog zakona koji se našao na meti brojnih kritika.

Narodna skupština je takozvani Zakon o stranim agentima usvojila u nacrtu 28. septembra prošle godine. Puno ime zakona je Zakon o posebno registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. Zakon predviđa, između ostalog, posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja. Ministar pravde Republike Srpske ima, prema nacrtu, mogućnost da određenim organizacijama zabrani rad.

Nevladine organizacije, brojna udruženja građana i međunarodne organizacije su ovaj zakon proglasile za još jedan u nizu represivnih zakona u Republici Srpskoj koji za cilj ima kontrolu i ograničavanje slobodnog djelovanja organizacija civilnog društva.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter