Svi koji dolaze iz BiH od ponoći ne mogu u Sloveniju bez negativnog testa

Svi koji dolaze iz BiH od ponoći ne mogu u Sloveniju bez negativnog testa

Slovenska vlada pooštrila je uslove za ulazak putnika iz država izvan EU-a, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH, Srbije i tzv. Kosova bez obvezne 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na Covid-19.

Svi građani BiH, bez obzira na državljanstvo, pa čak i Slovenci koji su boravili u BiH koji žele ući u Sloveniju moraće u obveznu karantin ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU-a.

Bosna i Hercegovina, tzv. Kosovo i Srbija su postale zemlje u kojima se bilježi veći dnevni porast oboljelih od korona virusa i nalaze se na crvenuo listi epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Podsjetimo, Crna Gora danas je za građane BiH ograničila ulazak u zemlju, a iz objašnjenja vlade susjedne zemlje zaključuje se da za ovaj potez nije odgovorna Bosna i Hercegovina, odnosno njeni građani, nego državljani Republike Srbije.

U pogledu ulazaka iz tih država od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzeci po kojima se je iz njih moglo ulaziti bez karantina i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u posljednjih desetak dana veći dio je uvezen iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14. Dva unosa su iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD-a.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks