Svetlana Cenić: Znam zašto je Dodik nervozan

Svetlana Cenić: Znam zašto je Dodik nervozan

Ekonomska ekspertica i civilna aktivistica Svetlana Cenić, poznata i kao veliki kritičar aktuelnih vlasti u Bosni i Hercegovini, na društvenim mrežama je jučer održala pravu profesorsku lekciju novom gradonačelniku Banja Luke i nesvršenom studentu Drašku Stanivukoviću (PDP).

Ona je reagirala nakon što je Stanivuković gostujući na N1 televiziji izjavio kako smatra da u Srebrenici nije počinjen genocid, te da ne priznaje presude Haškog tribunala u slučajevima "Karadžić" i "Mladić".

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Cenić govori o tome zašto je među prvima reagirala na sramne izjave jednog mladog politčara, predstavnika generacije kojoj bi valjda trebalo biti dosta priče o ratu i ratnih narativa. Također, govori o tome zašto je nervozan Milorad Dodik, komentira njegovu i Čovićevu blamažu u Vijeću sigurnosti UN-a, a osvrće se i na dešavanja u SDA, te otkriva da nije rovito samo u vodećoj bošnjačkoj stranci.

Radiosarajevo.ba: Među prvima ste reagirali na istupe Draška Stanivukovića, novog gradonačelnika Banje Luke, koji je tokom gostovanja u Zagrebu otvoreno negirao genocid u Srebrenici i presude Haaškog tribunala? Šta mladi čovjek može znati o tim užasnim događajima? Zar makar mladim ljudima nije dosta te priče?!

Cenić: To je mišljenje da se time podilazi biračkom tijelu i da (u suprotnom) neće biti viđen kao dobar Srbin! Šta on zna o ratu? To je ogroman upitnik. Mislim, dečko od 27 godina, koji još uvijek i student, šta on može da zna o ratu, čega je on svjedok, šta je pročitao?! Ali, znate, popularno je to reći!

Time će on, kao, dobiti podršku Srba, šta god to značilo. Ali, je sramotno, sramotno pričati, toliko neodmjereno. On ako hoće da gradi imidž nekog političara i nešto, užasno je reći za takav broj žrtava "čiča, miča, gotova priča". To je van pameti!

Ja ne želim da biram između desničara i desničara, to meni za života ne treba. Ali, suviše mi je muka od nepristojnosti, da ne govorim o ratnim narativima. Naravno, da ću reagovati. Jer, ja ne padam ni u klan Dodikovih, ni klanu Stanivukovića, niti me zanima ta vrsta politike, nadjačavanja ko je veći Srbin. Ko će se, zaboga, nekom biračkom tijelu dokazati kao veći Srbin, ko će biti veći negator genocida, Haškog tribunala, negator svega. Trebalo je da nešto pametno da uradi. Nisu. Ova vrsta retorike samo doprinosi još većoj propasti i katastrofi.

Samo naprijed!

Radiosarajevo.ba: Zašto je Milorad Dodik nervozan? Jesu li razlog tome rezultati Lokalnih izbora?

Cenić: Mi ne možemo glorifikvati rezultate opozicije u RS-u. Vidite, PDP u 20 odbora nije prešao ni cenzus. U Banjoj Luci jesu dobili gradonačelnika, što je ukazalo na neko nezadovoljstvo Miloradom Dodikom. To njega pravi nervoznim. Dodatno ga pravi nervoznim to što je Draško Stanivuković bio pozvan na sve režimske medije u Srbiji, a to, znate i sami, ne može bez blagoslava Aleksandra Vučića. To ga čini dodatno nervoznim.

Svjestan je on da ima, što se tiče samih opštinskih odbora, odnosno vijeća, pa i u Banjoj Luci, većinu. Ali, nervoza se pokazuje i time što se odmah ide s nova tri zakona, da se potpuno razvlaste načelnici i gradonačelnici. Ja bih ga ohrabrila. Samo naprijed! To pokazuje, ne samo njegovu nervozu, već način vladavine. On u nazivu stranke još uvijek drži "socijaldemokratska".

Pa, to nije ni socijalno ni demokratsko! Nigdje veze s vezom. Novim potezima samo još više pokazuje čitavom svijetu ko je. U Banjoj Luci se neki iznenađuju tim potezima, tim prijetnjama, isključivanjem grijanja itd. Kao da je Dodik od jučer, a ne od marta 2006. godine.

Mene Dodik ne predstavlja

Radiosarajevo.ba: Brojne su reakcije nakon govora Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a. Kako gledate na tu blamažu?

Cenić: To jeste bila blamaža, jer se predstavljamo u najgorem svjetlu. A, isto tako je blamaža i za onoga ko je pozvao predstavnike naroda, a ne predstavnike institucija.

Mnogo para je uloženo u jačanje kapaciteta institucija. Tako da zaista ne znam u kom svojstvu, kako i zašto im je takav odabir bio. Izgleda da je to moderno zvati predstavnike naroda. Mene, recimo, ne predstavlja Milorad Dodik, ako je predstavnik srpskog naroda. Koliko još ljudi nije glasalo za njega? Ne znam kako predstavlja čitav narod?!

Desnica uvijek zamišlja da predstavlja čitav narod. Ko god bude izabran i u mjesnoj zajednici, kaže da predstavlja narod. Koji i kakav narod, to niko ne zna. A jeste bila onako blamaža. Ja imam utisak da je htio da učvrsti poziciju Valentina Inzka.

Zaboravljajući da Ujedinjene nacije (UN) mogu da odluče da visoki predstavnik može da bude neko kao što je bio gospodin Paddy Ashdown, koji je nametnuo 430 odluka.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite reakciju utjecajnih zemalja u Vijeću sigurnosti? Da li je ovo ojačalo međunarodni faktor u BiH, pa i visokog predstavnika?

Cenić: To ih je učvrstilo u toj poziciji. Svi su gromoglasno rekli da podržavaju Inzka i da će Ured visokog predstavnika (OHR) ostati. Da li će ostati Inzko ili neko drugi, to ćemo vidjeti. Vrijeme će pokazati. On je tu od 2009. godine. Znači već 11 godina.

A od 2011. godine nije nametnuo nijednu odluku, osim što je "izrazio zabrinutost". Nastupom Dodika, vjerovatno će mu se ojačati pozicija, možda će i dobiti "zeleno svjetlo" za neke odluke međunarodne zajednice, iako to već dugo nije praksa. Kao da su se dogovorili. Ti meni reci svega i svačega, i mandat je produžen.

Radiosarajevo.ba: Nova afera potresa bosanskohercegovačko pravosuđe. Mediji su objavili snimak gdje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija dogovara namještanje jednog imenovanja u sudovima, uslijedile su brojne reakcije. Kako to komentirate?

Cenić: Kakvo pravosuđe?! Mi to nemamo. Možda ima nekih časnih tužilaca, časnih sudija. Oni se i ne mogu vidjeti, niti ih možete primijetiti u poplavi skandaloznih stvari koje se dešavaju u pravosuđu. Mi smo u sve ušli bez vladavine prava i samo smo pogoršali situaciju.

Mi smo bez vladavine prava ušli u privatizaciju, stvorili nekakvu novokomponovanu bogatašku elitu, novokomponovanu političku elitu, kojoj je apsolutno sve dozvoljeno jer pravosuđem upravljaju političke stranke.

Opet izdvajam neke izuzetke, ali izuzeci samo potvrde pravilo. Šta mi pričamo?! O kakvom pravosuđu, je li to ima, jede li se, pije li se?! To još niko ne zna. Tu ulogu ima i međunarodna zajednica koja je radila reformu pravosuđa i proglasila je to uspjehom, i hajde vi Bosanci i Hercegovci sad živite s tim. I sad se, kao, svi čude. Čemu se čude?

Radiosarajevo.ba: Je li onda priča o Potkivanju 2 i snimak koji je dospio u javnost samo vrh ledenog brijega?

Cenić: Znate kako, kod nas je uvijek kriv onaj što objavi. Nije kriv onaj što je pričao, nego onaj što objavi. Kako on to može, zaboga, da objavi, ko je on, odakle mu snimak? Onda se svi bave odakle je snimak. Niko se ne bavi suštinom. Ako će Tegeltija da kaže da to nije njegov glas, odlično, haj'mo na vještačenje. I Cvijanović je tvrdila da je sve namješteno kad je pričala o papcima.

Svi znamo ko je Tegeltija
Radiosarajevo.ba: Da li bi OHR morao reagirati?

Cenić: Tegeltija se toliko puta izblamirao i davao sebi prava. Mi dobro svi znamo ko je Tegeltija. Ako se on pojavi na stranačkom sastanku mi nemamo šta da tu razgovaramo. Samo je pitanje, ode li Tegeltija, ko će doći.

Izvor:Radiosarajevo.ba