Sve uz sinergiju ide -glatko- SNSD bez pogovora odobrio Stanivukovićev plan ulaganja težak 221 milion KM


Sve uz sinergiju ide -glatko- SNSD bez pogovora odobrio Stanivukovićev plan ulaganja težak 221 milion KM

Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je pripremila trogodišnji plan kapitalnih ulaganja u Banjaluku težak više od 221 milion maraka, koji je prihvatila skupštinska većina na čelu sa SNSD-om bez zamjerki.

U pitanju je Plan kapitalnih investicija za period od 2023. do 2025. godine koji je naknadno ubačen na posljednje zasjedanje Skupštine grada Banjaluka i koji su prihvatili odbornici bez imalo diskusije, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Naime, od dolaska aktuelne vlasti u Banjaluci postalo je pravilo da projekti koje predloži Stanivuković nailaze na žestoki otpor i brojne primjedbe odbornika većine u Skupštini grada Banjaluka koju predvodi SNSD.

To se ovaj put nje dogodilo i plan kapitalnih ulaganja je skoro pa neprimjetno usvojen na Skupštini grada bez izgovorene riječi.

Na listi sportski teren uz park „Mladen Stojanović“

Tako se u planu koji su svi zdušno podržali, nalazi izgradnja sportske dvorane kod parka Mladen Stojanović, o čemu je CAPITAL pisao u više navrata.

Taj sportski objekat se gradi za potrebe ATP teniskog turnira „Srpska open“, a samu izgradnju sportskog objekta prati niz neregularnosti.

Grad Banjaluka se obavezao da će izdvojiti najveći dio novca za njegovu gradnju.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 18,5 miliona KM, a Planom kapitalnih investicija je predviđeno da se u ovoj godini izdvoji ukupno 16,5 miliona KM. Od te sume Grad iz redovnih budžetski sredstava izdvaja 1,5 miliona KM, deset miliona KM iz kredita, a pet miliona „stiže“ iz ostalih izvora. Sva sredstva se trebaju realizovati u ovoj godini.

U planu i rekonstrukcija javne rasvjete koja nema podršku Skupštine grada

Interesantno je da je u Plan kapitalnih investicija uvrštena rekonstrukcija i poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvjete u Banjaluci.

Taj projekat je aktuelna administracija pokušala pokrenuti na zadnjem zasjedanju Skupštine grada Banjaluka, ali bez puno uspjeha.

Plan grada Banjaluka je bio da privatnoj firmi u ratama otplaćuje investiciju u javnu rasvjetu, ali za to nije dobio „zeleno svjetlo“ odbornika, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Stopiran Stanivukovićev plan za obnovu rasvjete u Banjaluci.

Projekat je procijenjen na 20,7 miliona KM, a prema planu ulaganja predviđeno je da privatni partner izdvoji 20 miliona KM i to u 2025. godini.

Mršave finansije za Stanivukovićevo predizborno obećanje

Na listi projekata se našla i gradnja opšte bolnice, koje je jedno od predizbornih obećanja Stanivukovića, ali sa prilično mršavim finansijskim planom.

Cijeli projekat je procijenjen na 50 miliona KM i u planu kapitalnih ulaganja je navedeno da je u 2025. godini planirano ulaganje četiri miliona KM iz eksternih izvora u koje spadaju grantovi, donacije te sredstva ministrastava i drugih institucija. Grad Banjaluka nije planirao nijednu marku za ovaj projekat.

Osim gore navedenih na spisku projekata se nalazi izgradnja centralnog spomen obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata te sanacija spomenika na Banj brdu koji se skoro u potpunosti trebaju finansirati iz ostalih izvora.

Planirana je i izgradnja novih vodovodnih sistema te i kanalizacione mreže, brojnih saobraćajnica škola i vrtića.

Na spisku se nalazi ukupno 73 projekta koji su podijeljeni u deset oblasti i njihova ukupna vrijednost je procijenjena na 221,3 miliona KM.

Najveći dio novca za ostvarenje svih projekata bi trebalo da izdvoji Grad Banjaluka i to 98 miliona KM, od čega bi više od pola iznosa (59,1 miliona KM) stiglo iz kredita. Ostatak finansiranja za kapitalne projekte u iznosu od 96,1 miliona KM bi trebalo doći iz ostalih izvora finansiranja kao što su grantovi, donacije te kroz sredstva institucija i ministarstava te od privatnog kapitala u iznosu od 27,1 miliona KM.

Piše: Vesna Popović
Foto naslovna: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter