Sve se vrti oko novca: Boračkoj organizaciji RS važnije pare od boraca i ponižavanja Republike Srpske?


Sve se vrti oko novca: Boračkoj organizaciji RS važnije pare od boraca i ponižavanja Republike Srpske?

Milanović demaskirao Boračku organizaciju Republike Srpske. Rukovodstvo Boračke organizacije RS sjednicom u Derventi još jednom je demonstriralo sopstveno srozavanje i razloge sve većih otklona boraca spram iste. Ekskluzivno otkrivam stvarne razloge smjene generala Savčića i izbora Radana Ostojića.

Danima i u popriličnom broju komentara traženo je nekakvo moje izjašnjavanje povodom čina hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Derventi. Taman prilika da u svom maniru objelodanim informacije potpuno nepoznate široj javnosti, a kakve još kako imaju veze sa aktuelnim dešavanjima. Primarno oko (ne)reagovanja Boračke organizacije RS (BORS) na dešavanja koja su dobrano uzbunila srpsku javnost.

Prije toga moram hronološki izdvojiti nekoliko činjenica vezanih za dešavanja koja ste svojim komentarima nametnuli kao temu. Prva, Milanović je 25. marta "počinio" to toliko problematizovano odlikovanje 103. brigade HVO-a. Nakon dobijanja BLAGOSLOVA vlasti i organa Republike Srpske za svoju namjeru obzirom da se takve stvari moraju unaprijed najaviti, a sve se odigralo pod jakim obezbjeđenjem naše policije.

Druga činjenica tiče se dešavanja u Prijedoru svega tri dana poslije Milanovićevog kontraverznog dodjeljivanja odlikovanja. Konkretno, već 28. marta (re)osnivana je Asocijacija boraca SNSD-a Prijedor. Po riječima nesuđenog ministra rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslava Kabića borci članovi SNSD-a imaju pravo na unutarstranačko "udruživanje" (lat. associatio). 

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić na ovaj čin reagovao je medijskom izjavom: "Izgleda da je naš usud da se stalno dijelimo. Nesloga i nejedinstvo doveli su nas u situaciju gdje se danas nalazimo. Podjela po političkim partijama već godinama je prisutna u boračkoj organizaciji, a sad vidimo da se ta podjela formalizuje i kroz nekakve asocijacije političkih partija".

Naredna, treća, činjenica kazuje da je Predsjedništvo BORS-a održalo sjednicu 6. aprila u Derventi, šta je široj javnosti predstavljeno kao "reagovanje" na Milanovićevo dodjeljivanje odlikovanja. Poprilično zakašnjela reakcija, a po zaključcima sjednice mnogo veća pažnja posvećena je temi raznih podjela unutar boračke populacije. 

Po rukovodstvu BORS-a uobičajeno svi su krivi zbog osipanja članstva i brojnih podjela unutar boračkih kategorija - osim njih samih. Ukoliko neko zna za ikada iznijetu samokritiku rukovodstva ove organizacije molio bih da me podsjeti. U Derventi su po ko zna koji puta osudili miješanje stranaka u djelovanje BORS-a, a "zaboravili" činjenicu da su bivši predsjednici organizacije mahom bili politički aktivni i svrstavani uz vlast.

Ovim dolazimo do informacija koje ekskluzivno objavljujem i mislim da su potpuno nepoznate ovdašnjoj javnosti. Počevši od činjenice da vladajućoj koaliciji Republike Srpske nije bilo po volji onakvo prošlogodišnje smjenjivanje predsjednika BORS-a generala Milomira Savčića, pa nadalje i izbor njegovog nasljednika Radana Ostojića.

Podsjećam kako se Ostojić žalio medijima kako su iz BORS-a sve institucije obavjestili o novom predsjedniku, ali da sa te strane postoji višemjesečno ignorisanje. Kako vidite sa podnaslovne fotografije, kao i njegovi ptethodnici, Ostojić se uspio prilijepiti pojedinim nosiocima političke moći i sad čini dio "folklora" kakav gledamo decenijama unazad.

Elem, ponajveći razlog smjene Savčića i brzopoteznog izbora Ostojića bio je u MILION I PO KM deponovanih na računu organizacije, a kojima se nije moglo raspolagati. Znate ono "potpis i pečat" ukoliko želite raspolagati sredstvima sa bankovnog računa. Podsjećam da je predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić podnio ostavku zbog, kako je naveo, nemogućnosti raspolaganja pačetom i zapisnicima sa kontraverznih sjednica smjena i izbora od delegata do predsjednika organizacije.

Ta prošlogodišnja ujdurma smjene Savčića i izbora novog predsjednika izvedena je kako bi se sa računa podiglo i podijelilo 1,5 miliona maraka, a onda i zarad omogućavanja raspolaganja novim sredstvima pristiglim na račun organizacije. Bar po mojim informacijama iz više različitih izvora. Uostalom, pozivam predsjednika Ostojića da saopšti javnosti detalje tadašnjih bankovnih transakcija i ukupnih dešavanja, a na šta kao član BORS-a imam pravo.

Sa druge strane u toku su izbori unutar BORS-a na svim nivoima i po tome pravi je trenutak za otvaranje ovakvih tema. Naslovno rekoh: "Sve se vrti oko novca" i nemojmo se oko toga zavaravati. Nebrojeno puta sam ukazao kako boračke organizacije trebaju funkcionisati na volonterskim osnovama, pa čak i da zarad samostalnosti ne treba uzimati budžetski novac. Baš kao i da funkcionisanje organizacije sadržajno treba bitno drugačije definisati. Očekivano, zainteresovanog sagovornika nisam našao.

Moja malenkost, kao sin poginulog borca i ujedno borac prve kategorije, od Republike Srpske nikad nije zatražila ništa na ime žrtve ugrađene u njene temelje i sa te strane imam moralno pravo javno iznijeti kritike oko raspolaganja sredstvima namijenjenim najvećim stradalnicima rata. Sa druge strane bar višegodišnjim čitaocima ovog bloga poznate su moje aktivnosti na očuvanju prava boraca i kako se režim sa mnom zbog istih obračunavao.

Zbog onih neupućenih podsjećam da sam generala Savčića javno napao zbog ignorisanja grubih kršenja prava ratnih policajaca i nezakonitih penzionisanja, te podsjetio na identično prethodno masovno kršenje prava boraca VRS u vidu smanjenja penzija retroaktivnom primjenom novog zakona. I identično ćutanje njegovog prethodnika Pantelije Ćurguza, meni dobro znane lopuže i prevaranta. 

Ministar Dragan Lukač smatrao je da kao državni službenik nemam pravo na takva javna istupanja i kaznio me je disciplinski sa nekih hiljadu maraka umanjivanja plate - iako sam suštinski kao član BORS-a kritikovao ponašanje predsjednika organizacije. Sveukupno poremetio sam tadašnje planove vlade da se "kotariše" još hiljadu ratnih policajaca, nakon što su nenamjenski potrošili sredstva dobijena od MMF-a, i zbog toga sam pretrpio odmazdu.

Emotivno najviše me je zabolila teško nezakonita zabrana prisustva manifestacijama vezanim za PU Prijedor, uključujući i one usko vezane za ratna dešavanja. Policija je godinama imala naredbu da fizički spriječi moje prilaženje ceremonijama polaganja vijenaca poginulim saborcima i slično, odnosno potpuno sam eliminisan iz svih procesa vezanih za temu kojom se danas bavimo. Takav krajnje nemoralan i protivpravan stav političkih moćnika prihvaćen je i od mojih kolega u policiji i od boračke organizacije iako se odlično znalo da smo ministar Lukač i ja prvi sukob imali oko tog nezakonitog penzionisanja ratnih policajaca.

Mogao bih navesti još sličnih primjera, no poenta je valjda jasna. Konkretno: postoje i borci koje politički subjekti ne mogu kupiti, a kako se pokazalo ni obespravljivanjem i progonom ućutkati oko pojedinih tema. Za razliku od onih koji se decenijama deklarišu kao oficijelni zaštitnici prava boraca, mahom jedni te isti likovi - koji se ni sami ne sjećaju ko, kada i kako ih je izabrao. I koji ovog momenta rade na novim "reizborima".

Upravo motivisani tekućim procesom izbora unutar boračke organizacije pojedinci su u Derventi organizovali očigledno zakašnjelu reakciju na Milanovićev potez i kroz takvu prizmu moja malenkost tumači taj događaj. Počeli su oponašati Narodnu skupštinu RS donošenjem "zaključaka" kakvi bukvalno ništa ne znače i nikog ne obavezuju.

Pobogu, u rukovodstvu BORS-a nemaju hrabrosti "zaključiti" ono šta svi znamo, konkretno da je Milorad Dodik svom frendu Milanoviću omogućio dnevno političke poene, čime uzvraća iste takve njegove poteze. Svima koji su u komentarima tražili nekakvo moje "izjašnjenje" povodom tog čina ponavljam ono šta su i sami od starta zaključili. Baš kao što svi znamo kojim i kakvim ličnim interesima se rukovode mnogi od tih samoproklamovanih "zaštitnika" boračkih kategorija. 

Znači, mogu samo podijeliti stavove dominantne većine stanovništva povodom opisanih dešavanja, a kako bih sačuvao "autentičnost" javnog djelovanja otkrio sam prednje informacije oko smjene Savčića i izbora Ostojića. Ni tom informacijom nisam otkrio nešto suštinsko, nego samo u pogledu detalja (1,5 miliona KM na računu). Ipak, ispunio sam obećanje čitaocima da slijedi tekst na traženu temu i ovim isto realizujem.

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter