Sve se može, kada se gradska i republička vlast u simbiozi slože! Teniski tereni očas promijene vlasnika?


Sve se može, kada se gradska i republička vlast u simbiozi slože! Teniski tereni očas promijene vlasnika?

Grad uzeo terene od T.K. Mladost i dao ih Teniskom savezu. Kako je Gerila info i najavila grad Banjaluka je oduzeo pravo upravljanja i korištenja nad teniskim terenima u parku Mladen Stojanović od T.K. Mladost Banjaluka i to pravo prebacio na Teniski savez Republike Srpske.

Jedina promjena u usvojenoj u odnosu na predloženu odluku gradonačelnika Draška Stanivukovića jeste da grad terene savezu ustupa na period od dvije godine umjesto na neodređeno. Nejasno je, ipak, zašto grad terene savezu, ukoliko je razlog ustupanja teniski turnir koji će se održati u aprilu, ne ustupi na period dok se održava turnir iz ATP serije 250.

Stanivuković je na skupštinskoj raspravi rekao kako Ggrad ima mogućnost da odlučuje o svemu i da se Grad pita za sve. On je rekao i da će teren odnosno dvorana koja je u izgradnji biti ustupljeni savezu za vrijeme trajanja turnira.

Sportsku infrastrukturu u parku Mladen Stojanović Teniski klub Mladost koristi od 1986. godine. Inače, riječ je o najuspješnijem teniskom klubu u Republici Srpskoj i jednom od najuspješnijih u državi.

Za odluku o ustupanju terena savezu glasalo je 25 odbornika, jedan je bio uzdržan a protiv je bio samo odbornik Pokreta Banjaluka zove Saša Lazić. Lazić se, inače, u posljednjih nekoliko mjeseci pokazuje kao jedina opozicija svima u banjalučkoj skupštini i jedan od rijetkih odbornika koji glasa po svojoj savjesti.

“Ovo jeste gradsko zemljište i može to Grad dati kome hoće u zakup, ali to nije ljudski. Nije problem da se ti tereni daju na period od 14 dana, dok traje turnir, ali sve ostalo guši klupsku egzistenciju. Klub je izgradio i održava te terene skoro 40 godina i uložio je dosta novca u to, a ovo je čist lobi politike i interesnih grupa”, rekao je Saša Lazić prije neki dan za Gerilu.

Inače, u Parku Mladen Stojanović, gdje funkcioniše TK Mladost, a koji ima preko 200 članova, djece, takmičara i rekreativaca, Teniski savez je već uzeo dva terena od pomenutog kluba. Naime, 2020. godine, za potrebe Adria toura, koji na kraju nije ni održan, Teniski savez Republike Srpske je „prisvojio“ dva terena koji su ušli u sastav Nacionalnog teniskog centra. Te terene trenutno koristi Teniski savez, a prema informacijama Gerila info, u periodu od skoro tri godine, savez naplaćuje zakup terena od zainteresovanih korisnika.

Istini za volju, postoji određena rang lista za korisnike koji terene mogu besplatno da koriste, a riječ je o mladim i perspektivnim igračima, koji imaju određene rezultate. To su nam, u nezvaničnom razgovoru, rekli i iz Teniskog saveza Republike Srpske. Oni navode kako djeca nikada nisu plaćala korištenje terena kojima upravlja savez. Iz Teniskog saveza Republike Srpske nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa zahtjevom da im budu ustupljeni tereni u parku Mladen Stojanović.

Na čelu Teniskog saveza je Draško Milinović bivši dugogodišnji direktor RTRS-a. On je bio i šef kabineta Željke Cvijanović dok je ona bila predsjednik Vlade Republike Srpske. Trenutno je na čelu Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Zanimljivo, član upravnog odbora Teniskog saveza je i Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika.

Međunarodni teniski turnir iz serije ATP 250 ove godine se održava u Banjaluci i za potrebe tog turnira Grad Banjaluka, Vlada Republike Srpske i Teniski savez počeli su izgradnju terena. Zanimljivo, prilikom odabira izvođača radova zaobiđena je procedura javnih nabavki jer je Grad Banjaluka posao odabira izvođača prepustio Teniskom savezu Republike Srpske. Da su izvođača radova birali Vlada ili Grad morao bi biti ispoštovan princip javnih nabavki. Zbog zaobilaska javnih nabavki poslanik Nebojša Vukanović je protiv gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića podnio krivičnu prijavu.

Po nalogu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, a nakon prijave Nebojše Vukanovića, kriminalistički inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prije dva dana su od banjalučke gradske uprave tražili na uvid dokumentaciju u vezi sa izgradnjom teniskog terena za potrebe ATP turnira Banjaluka open.

Zanimljivo je da je na istoj skupštini grada na kojoj su teniski tereni oduzeti od teniskog kluba Mladost izglasan otpis duga Rukometnom klubu Borac u iznosu od 205.000 maraka. Niko od odbornika nije bio protiv.

Foto naslovna: Grad Banja Luka
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter