Sve o lijeku koji je stigao u Srbiju: Evo kome je namijenjen i kako se koristi


Sve o lijeku koji je stigao u Srbiju: Evo kome je namijenjen i kako se koristi

Lijek bi trebalo da smanji broj umrlih od kovida. Lijek protiv korona virusa američke kompanije MSD stigao je u Srbiju, saopštio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je objavio na svom Instagram nalogu, lijek je kupljen u SAD-u, a u Evropi su ga, uz nas, nabavili samo Danska, Litvanija i Slovenija. Tableta lijeka molnupiravir se daje dva puta dnevno pacijentima iz ranjivih grupa koji su se nedavno razboljeli. Tokom kliničkih ispitivanja, tableta koja je prvobitno razvijana za borbu protiv gripa, prepolovila je rizik od hospitalizacije pacijenata zaraženih virusom korona.

Da lijek molnupiravir stiže u našu zemlju u decembru najavila je i drektorka RFZO dr Sanja Radojević Škodrić.

– Njegovo davanje pacijentima trebalo bi da rastereti bolničke kapacitete i smanji broj umrlih od kovida – kazala je direktorka RFZO.

Kome je ovaj lijek namjenjen?

Kako je naglasila, ovaj lijek je namjenjen pacijentima koji imaju pridružene bolesti jer su oni u povišenom raziku od razvijanja teške kliničke slike i to su prevashodno osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti, ali i onkološki pacijenti. Lijek se ne daje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

Loading...
Sanja Radojević Škodrić je kazala da se molnupiravir daje u prvih pet dana odmah nakon pozitivnog testa na virus korona i to pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Kako je naglasila, pacijentu se daje jedna kutija ovog lijeka i on je u obliku tablete.

Istakla je da ćemo u januaru ili februaru dobiti i novi lijek kompanije Fajzer.

– Ovaj lijek davaće se osobama sa lakšom kliničkom slikom. Struka je ta koja određuje kojim će se pacijentima i u kojim fazama davati lijekovi – naglasila je direktorka RFZO.

Foto naslovna: publichealth.jhu.edu
Izvor: aloonline.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter